Van PVDA tot Vlaams Belang: wat vinden de jongerenvoorzitters van de uitzichtloze formatie?

De federale formatie sleept lang aan en een oplossing lijkt verder weg dan ooit. Maar wat denkt de jongere generatie politici van de impasse? Wij vroegen aan de jongerenvoorzitters hoe zij naar de formatie kijken en wat volgens hen de oplossing is voor ons land.

Kandidaat-voorzitter van Vlaams Belang Jongeren Filip Brusselmans ziet maar één conclusie na de lange en moeizame formatiegesprekken tot nu toe: “België werkt niet meer”. Voor de jongerenafdeling van Vlaams Belang is er maar één oplossing: uit elkaar gaan. En dat willen ze ook voorleggen aan de kiezer. “De kiezer moet dit land nu in een definitieve plooi leggen”, klinkt het.

Er is maar 1 oplossing: we moeten uit elkaar gaan

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Volgens de voorzitter van Jong N-VA Lawrence Vancraeyenest moet er absoluut een federale regering komen met een Vlaamse meerderheid. Als Vlaamse partijen daar niet voor pleiten, getuigt dat van weinig zelfrespect, zegt Vancraeyenest. “Als de PS dat blijft onmogelijk maken, is er maar één conclusie: dit land werkt niet meer.”

Er is 1 conclusie: dit land werkt niet meer

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Volgens Sammy Mahdi, voorzitter van Jong CD&V, zijn heel wat politici bang voor de kiezer en bang om beleid te voeren. Mahdi benadrukt dat het net dat is waarmee kiezers overtuigd kunnen worden: leiderschap. Hij roept op om verantwoordelijkheid op te nemen. Partijen die dat doen, zullen beloond worden door de kiezer, klinkt het. 

Veel partijen zijn bang om beleid te voeren

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

“Het gebrek aan verantwoordelijkheidszin is ongezien”, zegt Tess Minnens, de voorzitter van Jong VLD. Iets waar de jongeren van nu nog lang voor zullen moeten opdraaien, zegt ze. Minnens vindt dat de “ego’s moeten worden ingeslikt” en de partijen “uit campagnemodus moeten gaan”. Jong VLD vindt dat partijen maatregelen moeten bedenken die oplossingen bieden voor alle burgers, niet alleen hun kiespubliek. 

Het gebrek aan verantwoordelijkheidszin is ongezien

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Jaro Verberck, de voorzitter van Jongsocialisten, vindt dat de politiek vandaag te veel gemediatiseerd is. Dat alle meningen over de formatie meteen op (sociale) media worden gegooid. “Dat werkt alleen maar de separatistische en extreme partijen in de hand”, zegt Verberck. Jongsocialisten willen de rol van de koning herbekijken bij onderhandelingen en meer inspraak voor de kiezer.

Democratie is meer dan een bolletje kleuren, geef de kiezer meer inspraak

(Lees verder onder de video - de ondertiteling volgt)

Videospeler inladen...

Bij Jong Groen steunt men de oproep van 30 bedrijven eerder deze week, om snel werk te maken van de formatie. Dat is nodig voor de economie, zegt co-voorzitter Timon Hogenaar, maar ook voor het klimaat, want “ons klimaatbeleid loopt achterop”. Hogenaar meent tenslotte nog dat er in België geen meerderheid is voor communautaire hervormingen.

Schud elkaar de hand en regeer het land

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

De voorzitter van de jongerenbeweging van PVDA Max Vancauwenberge wijst met een vinger naar de “klassieke partijen”. Zij blijven het “sociale signaal van de kiezer negeren”. “De mensen hebben niet gestemd om het land verder op te splitsen. Wat gaat dat oplossen?”, vraagt Vancauwenberge zich af. De jongerenbeweging van PVDA wil inzetten op klimaatmaatregelen en de strijd tegen racisme en seksisme.

Mensen hebben niet gestemd voor de splitsing van het land

(Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Meest gelezen