Videospeler inladen...

Ook dit weekend veel regen en wind, morgen rukwinden mogelijk "maar carnavalsstoet Aalst niet afgelast"

Het wordt opnieuw een weekend met veel regen en wind, vooral morgen. Toch wordt de carnavalsstoet in Aalst niet afgelast. Die in Eisden, in Limburg, wordt wel afgelast. Het KMI vaardigt voor morgen code geel uit.

Deze ochtend was het in de noordwestelijke landshelft al meestal zwaarbewolkt, terwijl er over het zuidoostelijke deel aanvankelijk nog opklaringen waren.

Intussen krijgen we overal veel wolken met af en toe wat lichte neerslag. Met maxima van 7 graden in Hoog- België tot 11 of 12 graden in Vlaanderen wordt het zeer zacht. De strakke zuidwestenwind waait in het binnenland vrij krachtig met rukwinden van 50 tot 70 km/uur en aan zee krachtig met rukwinden tot 70 à 75 km/uur.

Vanavond is het zwaarbewolkt met lokaal lichte regen of motregen. In de loop van de nacht gaat het harder regenen. De minima liggen tussen 5 en 9 graden. Het blijft winderig met een matige tot vrij krachtige en aan zee een krachtige westzuidwestenwind met rukwinden van 50 tot 70 km/ u. Later in de nacht krimpt de wind naar het zuidwesten en neemt dan tijdelijk in kracht af.

Morgen voorspelt het KMI veel wolken met behoorlijk wat regen of tijdelijk motregen. De maxima liggen tussen 9 graden in de Ardennen en 13 graden in het westen. Er waait een vrij krachtige of krachtige westen- tot zuidwestenwind met rukwinden tot 70 of 80 km/uur, of lokaal wat meer. Aan zee waait de wind soms zeer krachtig. Op het einde van de dag neemt de naar het noordwesten ruimende wind duidelijk in kracht af.

Bekijk hieronder het meest recente weerbericht (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

In Aalst wordt de carnavalstoet morgen niet afgelast, ondanks een code geel-waarschuwing van het KMI. Zondagochtend wordt de situatie opnieuw geëvalueerd, zegt burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) van Aalst. Maar volgens de burgemeester is er voorlopig onvoldoende reden om de praalwagens niet te laten uitrijden.

De weersomstandigheden zijn morgen allesbehalve ideaal om praalwagens met grote tijdelijke constructies uit lichte materialen in krachtige wind te laten uitrijden. Maar de stad leeft al maanden toe naar het volksfeest en een schrapping van de feestelijkheden is niet vanzelfsprekend.

In Essen in Antwerpen is een carnavalsoptocht wél geschrapt en in Geraardsbergen in Oost-Vlaanderen werd het Krakelingenfeest afgelast. Ook in Nederland zullen dit weekend verschillende carnavalsoptochten niet plaatsvinden door het slechte weer.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen