Pascal Broze

Open VLD klaagt gemeentelijke "pestbelastingen" aan, VVSG nuanceert: "Lokale belastingen zijn belangrijk voor gemeenten"

Vlaamse steden en gemeenten innen te veel onnodige bedrijfsbelastingen. Dat klaagt Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open VLD) aan. Hij verwijst onder meer naar belastingen op "drijfkracht", drukwerk en masten. Maar volgens de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) valt het wel mee met die wildgroei én zijn lokale belastingen heel belangrijk voor de gemeenten. 

Een belasting op broodautomaten. Of op pylonen en masten. Een tax op nachtwinkels of op taxidiensten. Of een belasting op "drijfkracht" die nog stamt uit de 19e eeuw met zijn stoommachines. Vlaamse gemeenten mogen zelf beslissen op welke manier ze ondernemers in hun gemeenten belasten. En volgens Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde overdrijven ze daarmee. 

"Ondernemers betalen al heel veel belastingen. Nationaal zijn die de laatste jaren al gedaald, maar er zijn ook lokaal veel belastingen voor onze kmo’s en winkels," zegt Vande Reyde in "De ochtend" op Radio 1. Ik vind dat gemeenten de vrijheid moeten houden om eigen belastingen te heffen, maar ik vraag of ze eens nadenken hoe ze die taksen kunnen vereenvoudigen en verlagen. Lokale autonomie is heel belangrijk, maar er zijn wel héél veel belastingen en dat is voor ondernemers administratief ook lastig."

Vande Reyde is zelf schepen in Diest en geeft daar naar eigen zeggen het goede voorbeeld. "We zijn in Diest van 8 lokale bedrijfsbelastingen naar 4 gegaan. En we hebben ook een vrijwillige belasting geheven: handelaars dragen daarmee bij maar kunnen ook zélf mee beslissen wat er met dat geld gebeurt. Een aanrader, vind ik."

Beluister hieronder het gesprek met Vande Reyde in "De ochtend" (en lees voort onder de audio):

Met lokale belastingen kunnen gemeenten hun eigen keuzes en beleid in de verf zetten

Nathalie Debast, woordvoerder VVSG

Zwerfvuil en overlast

Volgens de VVSG valt het wel mee met die wildgroei aan gemeentelijke belastingen. "Er zijn per gemeente ook niet zoveel bedrijfsbelastingen," zegt woordvoerder Nathalie Debast aan VRT NWS. "Als je dat globaal over heel Vlaanderen bekijkt zijn er misschien wel veel. Maar binnen één gemeente kan je niet van een wildgroei spreken. Er zijn ook meer en meer gemeenten die achterhaalde belastingen zoals die op drijfkracht schrappen."

Lokale bedrijfsbelastingen zijn ook heel belangrijk voor steden en gemeenten, beklemtoont de VVSG. Ze kunnen er hun eigen beleid mee in de verf zetten en duidelijke keuzes maken: "Denk aan een belasting op ongeadresseerd drukwerk. Dat doet men om zwerfvuil te vermijden. Of een belasting op telefoonwinkels om overlast te vermijden. " Bovendien vormen de bedrijfsbelastingen een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale besturen.

"Eén algemene belasting zou misschien eenvoudiger zijn, maar is toch niet zo simpel, " voegt Debast eraan toe. "Zo'n belasting zou dan mee schommelen met de conjunctuur én het betekent dat er duidelijke parameters moeten zijn over hoe die belasting te berekenen en die zijn er momenteel niet."

Meest gelezen