BELGA/WAEM

Personeel stemt in met akkoord bij Ineos Phenol in Doel, staking na 6 weken voorbij

Bij het chemisch bedrijf Ineos Phenol in Doel is de staking na 6 weken afgelopen. Een meerderheid van het personeel heeft vandaag ingestemd met een voorakkoord dat de vakbonden en de directie gisteren hadden gesloten. Het werk bij de Beverse afdeling van de Britse multinational wordt maandagochtend om 6.30 uur hervat.

Begin dit jaar brak er bij Ineos Phenol,  een bedrijf dat grondstoffen maakt voor plasticproducten, een staking uit. Aanleiding was het ontslag van een afgevaardigde van de liberale vakbond.

Daarnaast werden ook de arbeidsomstandigheden aangekaart bij de vestiging in de Waaslandhaven. Zo wilde het bedrijf dat de werknemers polyvalenter ging werken door verschillende taken te combineren. 

Vakbondsman blijft ontslagen

Na anderhalve maand hebben de bonden en de directie een akkoord gesloten, dat vandaag goedgekeurd werd door een meerderheid van het personeel. Het conflict tussen de werkgever en de ontslagen vakbondsman is niet uitgeklaard.

De liberale vakbond gaat de werkgever in gebreke stellen, zegt Eric Horemans van de ACLVB, waardoor het dossier bij de arbeidsrechtbank komt te liggen.

Er is wel overeengekomen dat het combineren van meerdere taken nu zal gebeuren op vrijwillige basis en er staat ook geld tegenover. Daarnaast zal het bedrijf investeren in de opleiding en begeleiding van de 180 werknemers. Tegen eind juni moet er ook een plan komen om de gespannen relatie tussen de directie en het personeel te verbeteren.

Meest gelezen