Videospeler inladen...

Scholen in twee Iraanse steden dicht wegens coronavirus, veel nieuwe besmettingen in Zuid-Korea

Niet alleen in Italië, ook in Iran en Zuid-Korea zijn nieuwe besmettingen met het coronavirus Covid-19 opgedoken. In Zuid-Korea is zelfs sprake van een forse toename, waardoor het aantal besmettingen intussen op meer dan 400 staat. Ook in Iran is het aantal corona-gevallen verontrustend toegenomen. Daar zijn intussen al vijf mensen overleden aan de gevolgen van het virus. In twee Iraanse steden blijven de scholen en universiteiten gedurende enkele dagen dicht. 

In Iran steeg het aantal besmettingen met het coronavirus gisteren van 5 naar 18, maar vanmorgen zijn daar alweer 10 nieuwe gevallen bijgekomen.

Van de 10 nieuwe gevallen zijn er 8 vastgesteld in de stad Qom, waar het virus voor het eerst is geregistreerd in Iran. De andere 2 zijn vastgesteld in de hoofdstad Teheran, maar er zou wel telkens een verband zijn met Qom.

Qom is een belangrijk religieus centrum, dat druk wordt bezocht door sjiieten uit Iran zelf, maar ook uit Irak, Pakistan, Afghanistan en Azerbeidzjan. Maar de stad heeft ook industrie en is een hub voor olie en aardgas.

De Iraanse overheid heeft intussen beslist dat in Qom, maar ook in Arak, een andere stad in het centrum van het land, de scholen en universiteiten de komende dagen dicht zullen blijven. In Qom geldt de voorzorgsmaatregel twee dagen lang, in Arak een week lang. In de metro van Teheran gaan voorlopig eetgelegenheden dicht en worden waterfonteinen afgesloten.

433 besmettingen in Zuid-Korea

Ook Zuid-Korea maakt zich zorgen om de sterke verspreiding van het coronavirus. In vier dagen is het aantal gevallen daar fors opgelopen. Vanmorgen meldde de overheid 142 nieuwe gevallen, en later vandaag kwamen daar nog eens 87 gevallen bij. Intussen is sprake van 433 besmettingen. Twee patiënten zijn overleden. 

De meeste besmettingen worden in verband gebracht met een gesloten christelijke kerkgemeenschap in Daegu, de vierde stad van het land.

(lees voort onder de foto)

Maar vandaag is ook een besmetting vastgesteld in een fabriek van electronicareus Samsung in de stad Gumi. De fabriek is gesloten, de werknemers die met de besmette collega hebben samengewerkt, worden in quarantaine gehouden.

In China, daarentegen, waar het virus voor het eerst is vastgesteld, daalt het aantal nieuwe gevallen dan weer. Wereldwijd zijn bijna 78.000 mensen besmet met het virus, van wie de meesten in de Chinese provincie Hubei. 

Bekijk hier de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen