Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Rusland probeert niet alleen president Trump maar ook Democraat Bernie Sanders te helpen, zeggen inlichtingendiensten

De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben de Democraat Bernie Sanders gewaarschuwd dat Rusland zijn kiescampagne probeert te helpen. Eerder kreeg de Republikeinse president Donald Trump al dezelfde waarschuwing. Trump ontkent en doet het af als geruchten, Sanders zegt dat Rusland zich niet moet bemoeien met de Amerikaanse verkiezingen.

Sanders bevestigt dat hij een maand geleden al werd gewaarschuwd door de inlichtingendiensten. Hij zegt dat Rusland zijn handen van de verkiezingen moet afhouden en noemt de Russische president Vladimir Poetin een "gangster" en een "autocraat". "Ik zeg tegen mr. Poetin: als ik president word, geloof me, dan zal je je niet meer kunnen bemoeien met Amerikaanse verkiezingen."

President Trump reageert helemaal anders op de waarschuwing van de inlichtingendiensten. Hij doet alles af als geruchten die de Democraten verspreid hebben. Op een campagnebijeenkomst in Nevada zei hij: "Die valse nietsnutten van een Democraten zeggen vandaag dat Poetin ervoor wil zorgen dat Trump verkozen wordt. Daar gaan we weer."

Bij de presidentsverkiezingen in 2016 kreeg toenmalig presidentskandidaat Trump ook al steun van Russische militaire inlichtingendiensten. Trump heeft dat altijd ontkend. Speciaal aanklager Robert Mueller kon na maandenlang onderzoek weliswaar geen bewijzen vinden voor een samenzwering tussen het campagneteam van Trump en Rusland.

Rusland zaait verdeeldheid

Het lijkt tegenstrijdig dat Rusland zowel de rechtse Republikein Trump als de linkse Democraat Sanders zou proberen te helpen. Sanders is een van de topfavorieten om de Democratische kandidaat te worden voor de presidentsverkiezingen in november, hij is naar Amerikaanse normen uiterst links. Maar het is een typische strategie van Rusland om kandidaten aan uiterste zijden van het spectrum te steunen.

Ook bij de vorige presidentsverkiezingen in de VS zijn er aanwijzingen dat Rusland via sociale media, hackings en fake news zowel rechtse, conservatieve thema's op de agenda heeft gezet, als ook meer linkse, progressieve thema's. Russische internettrollen riepen bijvoorbeeld via Facebook-groepen op tot zowel anti-moslimbetogingen als tegenbetogingen.

De bedoeling is niet om één kandidaat te doen winnen, maar om verdeeldheid te zaaien en mensen tegen elkaar op te zetten.

Meest gelezen