Aantal coronabesmettingen blijft stijgen in Zuid-Korea, alarmniveau naar hoogste peil

Zuid-Korea brengt het alarmniveau naar "code rood", het hoogste peil, nu het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus Covid-19 er blijft stijgen. Dat betekent dat de regering de maatregelen om het virus in te dijken, fors kan opvoeren. Er zijn nu al 602 gevallen geregistreerd. Zuid-Korea is het land dat het zwaarst door het coronavirus is getroffen. Na China uiteraard, waar er bijna 77.000 besmettingen zijn. De Chinese president Xi Jinping spreekt van "de grootste gezondheidscrisis in China sinds 1949." 

De Zuid-Koreaanse regering zal "ongeziene, krachtige maatregelen" nemen om het coronavirus in te dijken. Dat heeft president Moon Jae-in gezegd bij het begin van een bijzondere regeringsbijeenkomst. 

"Het virus heeft een cruciale fase bereikt en de komende dagen zullen kritiek zijn", zei de premier. 

Door "code rood" af te kondigen, het hoogste waarschuwingsniveau bij een virusuitbraak, kan de regering bijvoorbeeld de tijdelijke sluiting van scholen bevelen en het openbaar vervoer verminderen of stilleggen. Ook vluchten van en naar Zuid-Korea zouden kunnen worden ingeperkt.  

"We mogen nu niet gebonden zijn door voorschriften en daardoor aarzelen om ongeziene, krachtige maatregelen te nemen, zei de president. "De situatie is ernstig", zei hij nog. "Maar we kunnen dit overwinnen."

"Code rood" werd het laatst afgekondigd in 2009, toen Zuid-Korea kampte met een zwaar griepvirus dat het leven van 260 mensen kostte.

Aantal besmettingen blijft oplopen

Vandaag zijn 169 nieuwe besmettingen gemeld. Het totale aantal infecties komt nu uit op 602. Er zijn ook 2 nieuwe sterfgevallen, wat het totale aantal dodelijke slachtoffers op 5 brengt. 

Veel van de geïdentificeerde gevallen hebben banden met een gesloten christelijke kerkgemeenschap, de Shincheonji-kerk van Jezus, die als een sekte wordt beschouwd. De kerkgemeenschap in de zuidelijke stad Daegu wordt gezien als het epicentrum van de vele nieuwe besmettingen.

Voor de sekte zullen "speciale" maatregelen worden genomen, kondigde de overheid aan. Ze zal proberen om alle leden te testen op het virus.

Faciliteiten verbonden aan de sekte zullen worden gesloten, en haar activiteiten beperkt in heel het land. Volgers van de sekte wordt gevraagd weg te blijven van publieke evenementen. Maar de regering wil de religieuze vrijheid niet indammen, verzekert ze. 

Chinese president Xi: "Grootste crisis sinds 1949"

Zuid-Korea is het land dat na China het zwaarst is getroffen door het coronavirus. Wereldwijd zijn 78.822 mensen besmet met virus.

Daarvan zijn 76.936 gevallen vastgesteld in China (waar ook nog 5.365 worden beschouwd als "verdacht"). De Chinese president Xi Jinping heeft het coronavirus vandaag "de grootste gezondheidscrisis in China sinds 1949 (het jaar waarin de Volksrepubliek China ontstond, nvdr.)" genoemd.

"Het is een crisis die ons zwaar op de proef stelt", zei Xi nog. Hij maakte ook de vergelijking met het SARS-virus, dat in 2002 ook al in China uitbrak en daar 650 dodelijke slachtoffers maakte. In vergelijking met SARS is Covid-19 "erg moeilijk te voorkomen en te controleren", zei Xi.

De president gaf ook toe dat het coronavirus een sterke impact zal hebben op de Chinese economie en maatschappij, maar hij maakte zich sterk dat die impact alleen op korte termijn zal worden gevoeld. 

Buiten China zijn er 1.884 gevallen van het coronavirus geregistreerd in 31 landen. In Europa is Italië het land dat het zwaarst is getroffen. Daar zijn al meer dan 100 gevallen van het coronavirus geregistreerd.

In Groot-Brittannië zijn 4 nieuwe besmettingen vastgesteld. Het gaat om opvarenden van het cruischip Diamond Princess, die vanuit Japan zijn overgevlogen. In totaal zijn 32 Britten overgevlogen, 4 van hen testten positief na aankomst.

Acht doden in Iran, buurlanden sluiten grenzen

Ook uit Iran blijft het aantal nieuwe besmettingen verontrustend. Terwijl daar gisteren nog 28 gevallen van het coronavirus werden gemeld, zijn dat er nu al 43. Ook het aantal dodelijke slachtoffers is opgelopen. Dat zijn er nu 8. Iran is daarmee het land dat na China het grootste aantal doden ten gevolge van het coronavirus telt. 

Sommige buurlanden sluiten de grenzen met Iran of verbieden luchtverkeer vanuit Iran. Dat geldt voor Turkije, Armenië, Afghanistan en Pakistan. Eerder had ook al Irak de grens met buurland Iran gesloten. De maatregelen dreigen Iran, dat nu al economisch en diplomatiek geïsoleerd staat onder druk van de VS, nog verder te isoleren.

Ook Jordanië houdt zijn grenzen dicht voor mensen uit Iran, maar ook voor mensen uit China en Zuid-Korea, landen die het zwaarst getroffen zijn door het coronavirus. 

Meest gelezen