Videospeler inladen...

Derde corona-dode en al zo'n 150 besmettingen in Italië, scholen gaan dicht, carnaval van Venetië ingekort

In Italië is een derde persoon overleden die besmet was met het coronavirus Covid-19. Er zijn intussen al zo'n 150  besmettingen geregistreerd in Italië. Op verschillende plaatsen in Noord-Italië ligt het openbare leven grotendeels stil om te vermijden dat het aantal besmettingen oploopt. Ook het wereldberoemde carnaval van Venetië stopt twee dagen eerder dan normaal.  Oostenrijk heeft vanavond een trein van Venetië naar München tegengehouden aan de grens omdat er twee reizigers aan boord koorts zouden hebben. 

In Italië is vandaag een derde patiënt overleden die besmet was met het coronavirus Covid-19. Het gaat om een oudere vrouw uit het stadje Crema, dichtbij Cremona ten oosten van Milaan, in de noordelijke regio Lombardije. De vrouw had al gezondheidsproblemen: ze werd behandeld wegens kanker. Gisteren stierven ook al twee oudere Italianen aan de gevolgen van het virus, een man uit Veneto en een vrouw uit Lombardije.

Het aantal besmettingen met het coronavirus blijft stijgen. Intussen zijn al zo'n 150 gevallen geregistreerd. Het merendeel daarvan is vastgesteld in de regio Lombardije, waarvan Milaan de hoofdstad is. In de regio Veneto zijn meer dan 20 gevallen geregistreerd. 

Maar daarnaast zijn er nu ook enkele gevallen bekend in Piemonte en Emilia-Romagna. In de hoofdstad Rome (regio Lazio) waren eerder al een paar zieke Chinese toeristen in het ziekenhuis opgenomen. 

Om een verdere verspreiding van het coronavirus in te dijken, blijven de scholen en universiteiten in de regio's Lombardije, Veneto, Piemonte, Emilia Romagna en Friuli Venezia Giulia volgende week dicht (de meeste Italiaanse regio's hebben -behalve één vrije dag- geen krokusvakantie, nvdr.). 

In Lombardije en Veneto worden vandaag en de komende dagen ook geen sportwedstrijden gehouden. Ook musea, theaters en bioscopen gaan dicht. In Lombardije geldt dat ook voor cafés en discotheken.

Bekijk hier de journaalreportage (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Vanmiddag is ook beslist dat het wereldberoemde carnaval van Venetië deels wordt afgelast. De festiviteiten die tot middernacht (zondag) gepland staan gaan door, maar maandag en dinsdag zijn er geen feestelijkheden en optochten meer.

Drastische maatregelen in besmettingshaarden

Nog een pak drastischer zijn de maatregelen die de Italiaanse regering gisteravond heeft afgekondigd voor elf gemeenten waar de meeste besmettingen zijn vastgesteld.

Het gaat om 10 dorpen ten zuidoosten van Milaan, waaronder Codogno, waar ook de 38-jarige man vandaan komt die "patiënt nummer één" wordt genoemd. Er werd gedacht dat hij het virus kon hebben opgelopen tijdens een etentje met iemand die in China was geweest, en daarna verschillende mensen uit zijn omgeving besmette. Van die hypothese wordt intussen echter niet meer uitgegaan, omdat de man die terug was uit China nooit besmet blijkt te zijn geweest.

Daarnaast wordt ook een gemeente ten zuiden van de stad Padua (Veneto) geïsoleerd. Het gaat om Vo' Euganeo, waar de 78-jarige man woonde die het eerste Italiaanse dodelijke slachtoffer werd. 

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

In de elf dorpen blijven scholen, bedrijven en overheidsgebouwen voorlopig dicht. Boodschappen doen mag enkel met "middelen ter individuele bescherming", mondkapjes dus. 

Iedere vorm van samenkomst op een publieke of private plaats is verboden. Ook is een reisverbod afgekondigd. Wie dat negeert, riskeert een stevige boete of zelfs een gevangenisstraf van drie maanden. Politie en indien nodig het leger zullen worden ingezet om de toegangswegen te controleren.

Ook de buurlanden van Italïe worden zenuwachtig. Oostenrijk heeft vanavond een trein van Venetië naar München tegengehouden aan de Brennerpas. De Italiaanse spoorwegmaatschappij FS had de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij OBB gemeld dat er twee reizigers met koorts op de trein zaten. Oostenrijk en Italië bekijken momenteel wat er moet gebeuren. 

(lees door onder de foto)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Op reis in Noord-Italië? Buitenlandse Zaken past reisadvies aan

Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies aangepast voor Belgen die willen reizen naar Italië. De Belgische overheid raadt aan om de instructies van de lokale autoriteiten te volgen en zich te informeren.

In elf Noord-Italiaanse gemeenten hebben de lokale autoriteiten maatregelen genomen: Codogno, Casapusterlengo, Castiglione d'Adda, Maleo, Fombio, Bertonico, Castelgerundo, Somaglia, San Fiorano, Terranova dei Passerini en Vo' Euganeo. 

"Het wordt aanbevolen om de instructies van de lokale autoriteiten te volgen, en/of op de site van het ministerie van Volksgezondheid: http://www.salute.gov.it/nuovocoronavirus en navraag te doen bij informatie-hotline 1500", meldt Buitenlandse Zaken.

Meest gelezen