Videospeler inladen...

Aalsterse carnavalisten schuwen controverse niet, bekijk hier opvallendste praalwagens en kostuums

In Aalst is de carnavalsstoet aan de gang. Daarin zijn verschillende praalwagens met een prominente afbeelding van een Joodse karikatuur te zien. Daarover was de afgelopen weken opnieuw heel wat commotie, vooral uit het buitenland. Ook de burgemeester en de koninklijke familie moeten het traditioneel ontgelden. Een overzicht van de opvallendste creaties in Aalst.

Carnavalsgroep Lossendeirdeveirdeirdeir koos dit jaar als thema "Het Oilsjters Tribunool", waarbij rechters uitzonderlijk over humor mogen oordelen. Vooraan de geviseerde groepen een grote Joodse beeltenis met opmerkelijk lange tenen. 

De praalwagen (zie foto's hieronder) is een duidelijke verwijzing naar de heisa die Aalst Carnaval vorig jaar haar erkenning van immaterieel cultureel erfgoed bij Unesco heeft gekost. Het is nog niet duidelijk hoe pijnlijk de Joodse gemeenschap de beelden dit jaar zal vinden. Ook andere carnavalsgroepen spelen met het thema en of werken rond het thema censuur.

(Lees verder onder de foto's)

De leden van de bewuste carnavalsvereniging motiveren het gebruik van de karikatuur. "We lopen als rechters van de humor door de straat. Jood, priester, moslim ... met Carnaval in Aalst wordt er met alles en iedereen gelachen. Het staat zelfs zo geschreven in het Aalsters wetboek van de humor."

Poppen van vorig jaar

Carnavalsgroep De Zwiejtollekes trok met de poppen die vorig jaar tot een internationale storm van protest hebben geleid opnieuw door de straten van Aalst (zie foto's hieronder). Opnieuw zijn de hoofden, met typerende haakneus en pijpenkrullen, Joodse karikaturen. Maar de context is wel anders, want de figuren worden samen met andere bevolkingsgroepen in een soort van schietkraam geplaatst.

(Lees verder onder de foto's)

De Vismooil'n, de carnavalsgroep die vorig jaar de praalwagen maakte met de controversiële Joodse karikaturen, heeft dit jaar voor een grote vogel op hun belangrijkste praalwagen gekozen(zie foto hieronder). Omdat ze vinden dat Aalst vorig jaar vogelvrij is verklaard door de controverse.

(Lees verder onder de foto)

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) lag afgelopen week onder vuur, omdat hij had gezegd dat een minister toch een auto van een zekere "standing" moest hebben en geen "Toyota Corollo". Hij greep dit carnavalsfeest aan om de spot te drijven met zijn eigen uitspraken.

(Lees verder onder de foto)

Talrijke carnavalisten staken de draak met de Joodse gemeenschap. Grote haakneuzen, pijpenkrullen en andere stereotypen doken hier en daar op. Naast verwijzingen naar de commotie moesten ook de koninklijke familie en burgemeester D'Haese het traditiegetrouw ontgelden. Een bloemlezing:

James Arthur Photography
James Arthur Photography
James Arthur Photography
James Arthur Photography
James Arthur Photography
Burgemeester Christophe D'Haese
Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten verkleed als kunstschilder René Magritte.
James Arthur Photography
Het coronavirus Covid-19 is niet uit de actualiteit te branden en dus ook niet uit de Aalsterse carnavalsstoet.
James Arthur Photography
Koala's die zich vastklampen aan een brandweerman, dat moet over de Australische bosbranden gaan.
James Arthur Photography
Eind vorig jaar ging het "Unesco-alarm" af voor Carnaval Aalst, maar dat deert deze carnavalisten niet.
James Arthur Photography
Als burgemeester van Aalst weet je dat je een belangrijke rol speelt in de stoet.
James Arthur Photography
Naast de burgemeester moet de hele Aalsterse meerderheid het ontgelden.
James Arthur Photography
Al blijft Unesco (de organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) kop-van-jut.
De erkenning van Delphine Boël als dochter van koning Albert is wellicht een zekerheid in elke carnavalsstoet.
James Arthur Photography
James Arthur Photography
James Arthur Photography
James Arthur Photography
Deze praalwagen is een verwijzing naar de controversiële wagen van vorig jaar.

Meest gelezen