Geen carnavalstoet in Oostduinkerke, andere stoeten in West-Vlaanderen gaan door

Vanmorgen heeft de gemeente Koksijde, samen met de hulpdiensten, beslist om de carnavalstoet van Oostduinkerke af te gelasten. De andere stoeten in onze provincie gingen gewoon door. 

De brandweer kreeg vanmorgen opvallend veel oproepen binnen vanuit Oostduinkerke. Zo waaide er bijvoorbeeld een dak weg. "De hulpdiensten verwachtten ook windstoten tot 110 kilometer per uur. In de zijstraten is er enorm veel wind. De karren die de mensen maakten zijn tijdelijke karren. Waar niet alles goed vasthangt", zegt schepen van Feestelijkheden Dorine Geersens (Lijst Burgemeester). "Rond een uur of drie begon het hevig te waaien en te regenen, dus was het de goede beslissing."

De gemeente zit deze week nog samen om te beslissen of de stoet op een ander moment wel kan doorgaan. Elk café in Oostduinkerke kreeg een gratis vat zodat de carnavalisten toch konden feesten tot in de late uurtjes. 

Gewijzigd parcours, later tijdstip

In Knokke-Heist, Blankenberge, Gullegem en Zwevezele gingen de optochten wel gewoon door. Ze startten allemaal wel een half uur tot een uur later, omdat de wind naar de avond toe verminderde. Sommige gemeenten kozen er ook voor om gevaarlijke zones op het parcours te schrappen en de route wat in te korten. 

Tijdens de carnavalstoet van Zwevezele belandde een meisje met haar been onder een praalwagen. Ze liep naast de wagen en gleed uit. Haar been is gewond en ze moest naar het ziekenhuis. Volgens burgemeester Hendrik Verkest (CD&V) heeft het ongeval niets te maken met de hevige wind. 

Beluister hier het gesprek over de afgelaste stoet in Oostduinkerke.

Meest gelezen