Archieffoto van de eerste poging van Hughes
Matt Hartman

Stuntman wil met raket bewijzen dat de aarde plat is, maar bekoopt dat met zijn leven

De Amerikaanse stuntman “Mad” Mike Hughes is omgekomen bij de lancering van een zelfgemaakte stoomraket. De 64-jarige Amerikaan wilde een hoogte van ruim anderhalve kilometer bereiken, om te bewijzen dat de aarde plat is. Beelden tonen dat die poging noodlottig mislukt is en Hughes met zijn raket is gecrasht. 

Michael Hughes vatte vier jaar geleden het plan op om zelf een raket te bouwen. Met dat tuig wilde hij zichzelf lanceren en vanop grote hoogte controleren of de aarde al dan niet rond is.

“Ik geloof in het geocentrische model  dat de aarde plat is”, zei Hughes hierover in “Rocketman”, een documentaire waarin de flatearther werd gevolgd. “Ik ga niemand op zijn woord geloven en ga m’n eigen raket bouwen om met m’n eigen ogen te zien welke vorm de wereld heeft waarop we leven.”

Twee jaar geleden deed "Rocketman" een eerste poging en bereikte hij met een zelfgebouwd tuig een hoogte van 571 meter. Hughes haalde toen een snelheid van zo’n 560 kilometer per uur voordat hij zijn parachutes opende om de snelheid af te remmen voor de landing. Na de onzachte landing werd Hughes toen ter controle naar het ziekenhuis gebracht. Hij was de eerste poging zonder kleerscheuren doorgekomen.

Nieuwe poging

Gisteren ondernam Hughes een nieuwe poging, om nog hoger in het zwerk te geraken. De lancering werd gefilmd, om uitgezonden te worden in het tv-programma “Homemade Astronauts” van de zender US Science Channel. 

Dit keer wilde Hughes een hoogte van 5.000 voet (omgerekend 1.524 meter) bereiken met zijn stoomraket. Maar het liep meteen mis: de parachute die de raket tijdens het landen moest afremmen, ontvouwde zich al enkele tellen na de lancering, zoals te zien is op onderstaande beelden. (Lees verder onder de tweet.)

Wat in bovenstaande tweet werd gevreesd, is intussen bevestigd: de raket is hard neergekomen en Michael Hughes heeft die crash niet overleefd.

Meest gelezen