Videospeler inladen...

Derde stormweekend op rij: carnavalsstoet in Aalst uur later begonnen, veel andere optochten afgelast

De carnavalsstoet in Aalst is dan toch niet afgelast wegens het stormweer. De stoet is wel een uur later dan gepland uitgereden. "Veiligheid is onze prioritaire bekommernis", benadrukte burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) in "De zevende dag". Op verschillende andere plaatsen in het land worden carnavalsoptochten wel afgelast. Er waren rukwinden tot 90 kilometer per uur, maar tegen vanavond was het ergste voorbij.

De organisatoren van een aantal evenementen in ons land hebben het zekere voor het onzekere genomen en schrapten vandaag hun evenement door het stormweer. Zo reden onder meer de carnavalsstoeten van Eisden, Lommel, Tongeren, Koksijde, Zonhoven en Essen niet uit. En in Geraardsbergen is de traditionele Krakelingenworp verplaatst naar 22 maart.

Het zal geen aangenaam weer zijn, maar wel veiliger weer

In Aalst gaat het carnaval wel door, maar de stoet begon een uur later dan gepland. "Om 14 uur start de stoet in plaats van om 13 uur, omdat de gemiddelde windsnelheden zullen dalen", zei burgemeester D'Haese eerder vandaag. "Het zal geen aangenaam weer zijn, maar wel veiliger weer." De stad gaf de carnavalisten nog andere raad mee: "Gebruik geen losliggende voorwerpen op de wagens. En ga -gemeten vanaf vloerniveau- niet hoger dan twee meter op de wagens staan."

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Alles wat niet vastzit gaat gaan waaien

VRT-weerman Frank Deboosere

VRT-weerman Frank Deboosere noemde het op voorhand alvast een twijfelgeval. "Met rukwinden tot 90 kilometer per uur gaat echt alles wat niet vastzit toch gaan waaien", zei Deboosere vanmorgen.

Derde stormweekend op rij

Er is pas officieel sprake van een storm als de windsnelheid minstens 9 beaufort bedraagt. Dat is vanmorgen opgemeten op de meetpaal Westhinder voor de kust. De storm heeft trouwens nog geen naam, want volgens KMI-weerman David Dehenauw wordt die pas toegewezen als code oranje wordt afgekondigd, momenteel is het code geel. "Het eerste land dat oranje geeft voor wind, kiest de naam uit de haar toegekende namenlijst", schrijft hij op Twitter.

Het stormweer is geen verrassing. In het binnenland waren er rukwinden tot 85 à 90 kilometer per uur. Aan zee liepen de windstoten op tot 100 kilometer per uur. De FOD Binnenlandse Zaken heeft gisterenavond het nummer 1722 geactiveerd voor niet-dringende hulp.

Deze storm is de derde in twee weken tijd. Vorig weekend hadden we storm Dennis en het weekend daarvoor storm Ciara. Het is volgens Dehenauw geleden van 2009 dat er zo kort na elkaar drie Belgische stormen waren. "Toen zelfs 3 in 9 dagen tijd", klinkt het.

Herbekijk de reportage in "Het Journaal" (lees verder onder de beelden):

Vanavond en vannacht

Vanavond en tijdens het eerste deel van de nacht blijft het ten zuiden van Samber en Maas zwaarbewolkt en regenachtig, terwijl het in andere streken droog wordt met enkele opklaringen. Na middernacht is het op de meeste plaatsen droog, maar een volgende regenzone trekt tegen de ochtend het land binnen vanaf de Franse grens. Minima van 1 graad in de Hoge Venen tot 7 graden in het westen. De wind waait eerst matig uit noordwest en wordt later zwak tot matig uit zuidelijke of veranderlijke richting.

Morgen wakkert de wind opnieuw aan. Het wordt zwaarbewolkt met af en toe wat regen of motregen. Op het einde van namiddag en 's avonds gaat het harder regenen. Het blijft erg zacht met maxima tussen 8 graden in de Hoge Venen en 13 graden in het centrum. De zuidenwind waait in de voormiddag meestal matig. In de namiddag wordt hij vrij krachtig tot krachtig, aan zee zelfs af en toe zeer krachtig, en ruimt dan naar west tot zuidwest. Rukwinden van 60 tot 80 km/u.

Dinsdag begint grijs en regenachtig in het zuidoosten van het land, elders is het dan droog met opklaringen. In de loop van de dag wordt het onstabiel met buien die in de Ardennen een winters karakter kunnen krijgen. In het westen is een donderslag niet uitgesloten. De maxima liggen tussen 5 en 9 graden. De wind waait eerst matig uit west tot zuidwest, maar wakkert na de middag aan naar vrij krachtig in het binnenland en af en toe krachtig aan zee. Rukwinden van 50 tot 60 km/u.

Woensdag is het erg wisselvallig met soms stevige buien. In Hoog­-België, maar af en toe ook in andere streken, kunnen de buien een winters karakter krijgen. 

Onze reporter Stefaan Meerbergen is in Aalst, bekijk hier zijn reportage van vanmiddag in "Het Journaal". Bekijk ook het meest recente weerbericht:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen