Videospeler inladen...

Boosheid bij Joodse gemeenschap over "antisemitische optocht" Aalst,  "afbreuk van onze waarden" vindt premier Wilmès

Vanuit de Joodse gemeenschap komen felle reacties op de Joodse karikaturen die vandaag te zien waren op Aalst Carnaval. De heisa over de controversiële praalwagen van vorig jaar en het schrappen van Aalst Carnaval van de Werelderfgoedlijst lijken net het tegengestelde effect te hebben van wat was bedoeld, want er waren dit jaar net méér Joodse karikaturen te zien. Joodse organisaties roepen schande en vragen maatregelen. Ook premier Sophie Wilmès reageert ontstemd.

Aalst Carnaval is dit jaar "een schande en een verspilling", vindt Joël Rubinfeld, de voorzitter van de Franstalige organisatie Ligue belge contre l'Antisémitisme (Belgische Liga tegen Antisemitisme). Hij was zelf aanwezig in Aalst. "Ik heb gekromde neuzen gezien, de Klaagmuur voorgesteld alsof hij gebouwd werd met goudstaven, vergezeld door een parodie op "Hey Jude" van The Beatles. Het is echt immoreel antisemitisme."

Lees verder onder de foto.

James Arthur Photography

"Het is een schande dat we dit laten gebeuren in ons land in naam van de vrije meningsuiting. Er zijn grenzen. En het is ook echt zonde, want er zijn kinderen en het is een familie- en volksfeest waar aardig wat mensen een jaar lang aan werken", aldus Rubinfeld. "De problematische wagens zijn maar 5 procent van de hele optocht, maar die blijven wel hangen."

Het invloedrijke American Jewish Committee gaat nog een stap verder en vraagt de Belgische en Europese autoriteiten om "de antisemitische carnavalsoptocht van vandaag" te veroordelen "die door de Belgische autoriteiten ongehinderd heeft kunnen plaatsvinden". 

De Europese Unie zou onmiddellijk een onderzoek moeten opstarten

Daniel Schwammenthal (American Jewish Committee)

"Nu de Vlaamse en federale Belgische overheid hebben geweigerd om deze groteske vertoning van antisemitische haat te verbieden, en die in sommige gevallen zelfs hebben gesteund, zou de Europese Unie onmiddellijk een onderzoek moeten opstarten", zegt Daniel Schwammenthal van het American Jewish Committee. Hij vraagt dat de EU zelfs de artikel 7-procedure opstart tegen ons land. Dat kan leiden tot een opschorting van het stemrecht van ons land in de Europese instellingen, als de EU oordeelt dat ons land de Europese waarden niet respecteert.

Het Forum der Joodse Organisaties betreurt dat er in Aalst opnieuw Joodse karikaturen zijn gebruikt. "Ze zijn nog pijnlijker dan vorig jaar", zegt woordvoerder Hans Knoop. "Toen konden we nog denken dat het misschien niet de bedoeling was om te beledigen, maar nu doet men er nog een schepje bovenop, dat tart werkelijk alle verbeelding."

Hoewel Aalst Carnaval veel méér is dan dat, doen deze feiten toch afbreuk aan onze waarden en de reputatie van ons land

Premier Sophie Wilmès (MR)

Intussen reageert ook premier Sophie Wilmès (MR) afwijzend. "Het is niet de eerste keer dat deze praktijken kritiek krijgen omwille voornamelijk karikaturen van de Joodse gemeenschap", zegt ze in een persbericht. "Hoewel Aalst Carnaval veel méér is dan dat, doen deze feiten toch afbreuk aan onze waarden en de reputatie van ons land."

"Het gebruik van referenties en stereotypen die gemeenschappen en bevolkingsgroepen stigmatiseren op basis van hun afkomst, leidt tot verdeeldheid. Het brengt het samenleven in gevaar. Zeker als het gaat om bewuste en herhaalde acties", aldus Wilmès, die zelf van Joodse afkomst is.

Ik vind dat we ons op een waardige manier hebben laten zien

Burgemeester Christoph D'Haese van Aalst (N-VA)

Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) van Aalst begrijpt de nieuwe commotie niet zo goed. "Ik heb opgeroepen - en ik blijf die oproep doen - om niet te kwetsen om te kwetsen en ik heb de goede indruk dat de overgrote meerderheid van de carnavalisten die oproep heel goed hebben begrepen."

D'Haese heeft naar eigen zeggen zeker 5.000 carnavalisten gezien die dat begrijpen. "Er kan er zeker eentje tussenzitten - daar ben ik persoonlijk niet verantwoordelijk voor - , maar ik vind dat we ons op een waardige manier hebben laten zien", zegt hij. Hij haalt uit "naar wat anderen trachten ervan te maken via mededelingen van achter hun computerscherm", een duidelijke sneer richting premier Wilmès.

Spijtig dat door het ongepast gedrag van enkelen Vlaanderen nu negatief wordt geportretteerd van Amerika tot Australië toe

Kamerlid Michael Freilich (N-VA)

Niet iedereen bij de N-VA lijkt op dezelfde lijn te zitten. Vanmiddag nog had Vlaams minister-president Jan Jambon nog opgeroepen om "verstandig" te zijn. "Censuur is niet op zijn plaats, maar ik wil een appèl doen op het gezond verstand. De carnavalisten zouden zich moeten verplaatsen in wie slachtoffer is van hun spot", zei hij in VTM Nieuws.

Ook Kamerlid Michaël Freilich (N-VA) klinkt genuanceerd. "Vooral bij de vaste groepen en de grote praalwagens zag ik weinig aanstootgevends." Freilich zegt het wel spijtig te vinden "dat door het ongepast gedrag van enkelen Vlaanderen nu negatief wordt geportretteerd van Amerika tot Australië toe. De beste manier om dat te counteren is om deze taferelen met zoveel mogelijk stemmen af te keuren."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen