Videospeler inladen...

Zandstorm legt vliegverkeer lam op Canarische Eilanden

Niet alleen bij ons toont het weer zich van zijn onstuimige kant. Ook op de Canarische Eilanden waait het erg hard. En op die veel drogere plek baart dat andere zorgen: de felle wind voert zand en storm vanuit de Sahara aan, die het zicht ernstig belemmeren. Het luchtruim van de Canarische Eilanden is deze namiddag opnieuw gesloten, nadat dat eerder op de dag ook al was gebeurd.

De luchtvaartautoriteiten zagen zich deze namiddag voor de tweede keer binnen 24 uur gedwongen om vluchten naar Gran Canaria en Lanzarote om te leiden, onder meer naar Agadir in Marokko.

Eerder op de dag werd het vliegverkeer hervat toen de Calima, zoals dit type storm in de regio wordt genoemd, wat leek geluwd. Een beperkt aantal toestellen kreeg toestemming te landen.

In totaal werden al honderden vluchten geannuleerd of omgeleid, meldde AENA, het bedrijf dat Spaanse vliegvelden beheert. Door de barre omstandigheden zijn de vertragingen groot en zijn tal van toeristen gestrand. Behalve Gran Canaria en Lanzarote is ook Tenerife getroffen.

De Canarische eilanden maken deel uit van Spanje, maar liggen in de Atlantische Oceaan, voor de westkust van Afrika. Vandaag werden alle voetbalwedstrijden op de eilanden afgelast en verscheidene carnavalsfeesten voorlopig afgeblazen. Het INM (Instituto Nacional de Meteorología), de Spaanse weerdienst, gaat ervan uit dat de zandstorm pas maandag zal gaan liggen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen