Zeehonden aan de Belgische kust: niet voederen, niet nat maken en afstand houden

Wie aan de kust een zeehond op het strand ziet liggen, moet die vooral met rust laten. Dat vraagt het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen bij het begin van de krokusvakantie. Meestal is er met de dieren niks aan de hand en is het niet nodig om ongerust te zijn. Afstand houden is de boodschap. 

Gisteren stond de telefoon roodgloeiend bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Bij het begin van de krokusvakantie belden veel ongeruste wandelaars omdat ze een of meerdere zeehonden zagen liggen op een Belgisch strand. Die ongerustheid is goedbedoeld, maar vaak nergens voor nodig.

"Het is nu net de periode dat veel zeehonden aan de kust, vooral grijze zeehonden, uitrusten na het vermoeiende paarseizoen," zegt marien bioloog Kelle Moreau. "Dat is een heel normaal fenomeen, zeker nu er meer en meer zeehonden voorkomen aan onze kust. Maar veel mensen zijn dat nog niet gewend. Ze bellen ons of een andere instantie dan met de beste bedoelingen, maar meestal zijn die dieren niet hulpbehoevend."

20 meter

Het beste wat u voor zo'n vermoeide zeehond kunt doen is dus: afstand houden. Anders kunnen de dieren in de problemen komen.

"Een aantal mensen denkt het beter te weten en gaat die dieren dan voederen, gaat die proberen nat te houden - wat helemaal niet nodig is, want het zijn geen walvissen of dolfijnen die buiten het water niet kunnen overleven - en dat brengt stress teweeg bij de dieren. Ze vluchten dan vermoeid het water weer in en daardoor hebben ze soms lagere overlevingskansen," zegt Moreau.

"Geniet gerust van de dieren, maar wij raden aan om 20 meter afstand te houden. Dat geldt zowel voor mensen als voor honden, want die zijn er ook veel op de Belgische stranden."

Ziek of niet ziek?

Toch is het af en toe wél nodig om hulp in te roepen voor een zeehond. Als een zeehond zichtbare verwondingen heeft of hoest, bijvoorbeeld. Ook een dier dat heel passief en plat uitgestrekt op het strand ligt, kan ziek zijn. Al is het soms moeilijk om zo'n ziek dier te onderscheiden van een uitgeput mannetje dat alleen maar wat moet bekomen van zijn avonturen in het paarseizoen.

Een gezonde zeehond neemt vaak de typische "banaanhouding" aan, met zijn kop en en staartvinnen opgericht.

Radio 2

Meest gelezen