Videospeler inladen...

8 op de 10 Vlamingen bezoeken jaarlijks een klassiek monument (en we willen dat de overheid ze goed blijft verzorgen)

8 op de 10 Vlamingen bezoeken minstens één keer per jaar een klassiek monument. En bijna 7 op de 10 Vlamingen vinden dat de overheid moet zorgen voor het behoud van ons onroerend erfgoed, zoals kastelen, landschappen en parken. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA), die daarvoor bevoegd is.

Uit het onderzoek van het agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid blijkt dat het draagvlak voor onroerenderfgoedzorg in Vlaanderen groot is en dat de overheid moet instaan voor het behoud ervan. 

"Bijna 70 procent van de Vlamingen vindt het behoud van ons onroerend erfgoed belangrijk. Het draagvlak voor onroerenderfgoedzorg is groot”, zegt minister Diependaele. “Ik ben blij dat dit draagvlakonderzoek dit ook bevestigt.”

Vlamingen appreciëren in de eerste plaats klassiek erfgoed, zoals burchten, kastelen en landhuizen. Maar ook andere categorieën van erfgoed scoren hoog: landschappen, parken en tuinen, stads- en dorpsgezichten, historisch belangrijke plekken en archeologische sites. (Lees verder onder de grafiek.)

Mee beslissen

Uit het onderzoek blijkt dat Vlamingen rekenen op de overheid om voor het behoud van onroerend erfgoed te zorgen (67%). Ze verwachten dat de overheid monumenten en landschappen restaureert (53%) en ze openstelt (46%). 

De burgers kijken minder naar de overheid voor het beslissen wat we erfgoed noemen of voor het geven van premies voor restauraties en opgravingen. Iets meer dan de helft van de deelnemers vindt het belangrijk mee te kunnen beslissen over wat we beschermen. Twee derde vindt het belangrijk om mee te denken over het verwaarloosd of leegstaand onroerend erfgoed in hun buurt.

Uit het onderzoek blijkt dat 8 op de 10 Vlamingen minstens één keer per jaar een klassiek monument bezoeken. Ook historisch waardevolle landschappen of parken trekken veel bezoekers. Een industriële site bezoeken gebeurt een stuk minder.

Als een Vlaming onroerend erfgoed gaat bekijken, gebeurt dat hoofdzakelijk in de omgeving van de eigen woonplaats (64%) en Vlaanderen (78%). Maar een grote groep bezoekt op vakantie ook graag erfgoed in het buitenland (67%).

“De redenen zijn uiteenlopend. De meesten bezoeken erfgoed omdat ze het mooi vinden. Anderen zoeken naar informatie over het verleden of vinden dat je bepaalde zaken moet gezien of meegemaakt hebben”, weet minister Diependaele.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen