Hugo Van den Berghe (rechts op foto) als presentator van "Tienerklanken".

Acteur-regisseur Hugo Van den Berghe is overleden

Acteur en regisseur Hugo Van den Berghe is op 76-jarige leeftijd overleden in De Haan. Hij is geboren in Wetteren. Hij was acteur en regisseur en hij was ook een tijd lang directeur van het Nederlands Toneel Gent. Van den Berghe is bekend van verschillende tv-series, zoals "Beschuldigde, sta op" en "Flikken".

Van den Berghe begint in 1958 te acteren bij het liefhebberstoneel "Vrank en Vrij" in zijn geboorteplaats Wetteren. Na zijn studies debuteert hij in "De kleine Johannes" bij Toneel Vandaag in Brussel, waar hij zijn mentor Rudi Van Vlaenderen al meteen opvolgt als directeur. Hij speelt daar onder meer in de geruchtmakende productie "Thyestes" van Hugo Claus. Maar na een jaar trekt hij naar het Nederlands Toneel Gent (NTG) waar hij zijn echtgenote, Blanka Heirman, leert kennen.

Voor zijn rol in "Nooit te bereiken" van Simon Gray wordt hij bekroond met de Oscar De Gruyter-prijs." In zijn beginperiode presenteert hij voor de BRT-televisie het jeugdprogramma "Tienerklanken" (1961-1965, foto boven). 

In een "beginselverklaring" als NTG-directeur schrijft Hugo van den Berghe ooit: "Het NTG richt zich ondubbelzinnig naar een jong publiek. Dit wil zeggen: een publiek dat zich jong voelt, dat openstaat voor de trilling van de tijd, voor vernieuwing, voor avontuur, voor vers talent, voor ongewone visies. Een publiek dat niet blind is voor wat gebeurt op deze planeet en daarom niet kan zonder de zuurstof van de allesrelativerende humor, ironie en zelfspot."

Tijdens zijn directeurschap van het NTG blijft hij de programma's "Sanseveria" en "Kort Vlaams" presenteren op VTM. Het is collega-acteur en VTM-programmadirecteur Mike Verdrengh die hem dat heeft aangeboden.

Hij speelt ook mee in tv-producties als "Beschuldigde, sta op", "De vorstinnen van Brugge", "Moeder, waarom leven wij?", "Aspe", "Kinderen van Dewindt", "Spoed", "Heterdaad" en "Flikken". 

Meest gelezen