Videospeler inladen...

Overgebleven krakelingen gaan naar de dieren van Geraardsbergse boeren: "Ze zullen smullen van de lekkernij"

Bakkers in Geraardsbergen geven de overgebleven krakelingen aan lokale boeren. Het Krakelingenfeest werd afgelopen zondag afgelast door stormweer waardoor bakkers met duizenden koeken achterbleven. Het Krakelingenfeest krijgt een herkansing in de lente. Op zondag 22 maart is iedereen welkom op de Oudenberg om het einde van de winter te vieren.

De Geraardsbergse bakkers zijn opgelucht dat hun werk niet tevergeefs geweest is. De duizenden overgebleven krakelingen worden gevoederd aan dieren in de streek. "Wij geven de dieren onze krakelingen, en de dieren geven ons dan weer melk die perfect is om heerlijke mattentaarten mee te bakken."

Van krakelingen naar mattentaarten

Voor het Krakelingenfeest bakten heel wat bakkers duizenden krakelingen die nu overschieten. "Wij hebben er zo'n 4.500 gebakken, da's natuurlijk een droevige zaak", klinkt het bij bakkerij De Smet en Zn. Stad Geraardsbergen komt de bakkers financieel tegemoet, zodat de schade beperkt bijft.

Binnenkort bakken we mattentaarten met de melk van koeien die krakelingen kregen

Mathias De Smet, bakkerij De Smet en Zn

"We hebben al heel wat krakelingen gegeven aan klanten, maar we hebben er nog steeds meer dan 2.000 over", legt Mathias De Smet uit. Maar de bakkers hebben een goede oplossing gevonden. "De overgebeleven krakelingen geven we aan lokale boeren. Binnen enkele weken kunnen we dus lekkere mattentaarten maken van de melk van koeien die krakelingen gegeten hebben. Zo is de cirkel rond."

"Geen jaar zonder krakelingen"

Een jaar zonder krakelingen kan niet in Geraardsbergen. “Zonder Krakelingenfeest zullen we een slechte oogst hebben", aldus De Smet. Ook het krakelingencomité sluit zich daarbij aan. "We zijn direct rond de tafel gaan zitten, er moest een oplossing komen”, legt schepen Ann Panis (Open VLD) uit. “Eind maart doet de lente de intrede, dat is een perfect moment." De herkansing van het Krakelingenfeest is op zondag 22 maart.

Beperkte versie

Het wordt wel een beperkte versie van het feest. “Bijna alle elementen zullen er zijn, zoals de ‘Krakelingenworp’, het ‘visjesdrinken’ en de ‘Tonnekensbrand’. Maar het jaarlijkse thema, dit jaar transport, laten we achterwege. Dat houden we bij voor volgend jaar.”

Op 22 maart zullen de Geraardsbergenaren dan toch de winter verdrijven en de lente verwelkomen. Hopelijk is er dan geen storm of wielerkoers om roet in het eten te gooien.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen