Alexander Dumarey

Na herhaaldelijk protest: supermarkt in Sint-Annakerk toch nog mogelijk in Gent

Er kan nog altijd een supermarkt komen in de Sint-Annakerk in Gent. De actiegroep SOS Sint-Anna diende een bezwaarschrift in tegen de komst van de supermarkt. Maar waarnemend gouverneur van Oost-Vlaanderen Didier Detollenaere heeft dat bezwaarschrift verworpen. De komst van een supermarkt in de kerk is dus nog steeds mogelijk.

De actiegroep SOS Sint-Anna verzet zich hevig tegen de mogelijke komst van een supermarkt in de Sint-Annakerk in Gent.  De groep zegt dat het algemeen belang geschaad wordt en dat er "ongerijmdheden" zijn opgedoken bij de procedure die vooraf ging aan de herbestemming. Zij zegt ook dat de wetgeving rond het beschermen van het onroerend erfgoed zou geschonden zijn. Maar de gouverneur legt dat naast zich neer omdat hij zich niet kan vinden in wat de actiegroep wil, of beter gezegd, niet wil.

Wat ging eraan vooraf?

Het verhaal begon eind 2018 toen het bericht kwam dat de Sint-Annakerk een supermarkt kon worden. Het zou zo de eerste kerk in Vlaanderen zijn waar je boodschappen kan gaan doen. Supermarktketen Delhaize had ook plannen om een restaurant in de kerk te vestigen. Ze wilde ook een wijnbar en appartementsgebouwen bouwen. Maar toen die plannen bekend raakten, begon het protest. 

Protest

De Russisch-Belgische violist Mikhail Bezverkhni, een grote naam in de wereld van de klassieke muziek, heeft weken aan een stuk elke dag een muzikaal protest uitgevoerd voor de kerk.  Pas na maanden protest staakte hij zijn actie. Hij vond dat hij te weinig steun kreeg van de Gentenaars. Er circuleerde ook een petitie op sociale media, die ongeveer 3.000 handtekeningen kon verzamelen.

Actiegroep

Actiegroep SOS Sint-Anna is de grootste speler in het hele "protesttraject". Zij overlegde met de stad Gent en Delhaize om de plannen bij te stellen. Eind oktober 2019 heeft de stad dan beslist dat de plannen voor bijhorende appartementsgebouwen er niet zouden komen. Er is ook beloofd om de omgeving groener te maken. 

Erfpacht

De stad heeft ook een voorstel ingediend om de kerk in erfpacht aan Delhaize te geven, dus niét te verkopen. Dat wil zeggen dat de stad eigenaar blijft en dat Delhaize enkel aanpassingen mag doen volgens de richtlijnen van de stad. Maar de actiegroep bleek nog niet tevreden te zijn. 

Actiegroep SOS Sint-Anna blijft erbij dat de procedure niet correct is gevolgd en dat er te weinig rekening gehouden wordt met het feit dat de kerk een beschermd monument is. De gouverneur heeft nu beslist om die aanklacht niet te aanvaarden. Dat betekent dat er binnen de 2 jaar toch nog een supermarkt kan komen.

Alexander Dumarey

Meest gelezen