AFP or licensors

Auto rijdt met opzet in op carnavalsstoet in Duitsland, 30 gewonden onder wie kinderen, sommigen zijn er erg aan toe

In Volkmarsen, een dorpje in het centrum van Duitsland, is een auto ingereden op een carnavalsstoet. 30 mensen, volwassenen maar ook kinderen, zijn daarbij gewond geraakt. De bestuurder, een Duitse man van 29 jaar oud, is opgepakt. Volgens de politie reed de dader doelbewust in op de menigte. Zijn motief is nog niet duidelijk, al zijn er voorlopig geen aanwijzingen dat het om een politieke daad gaat.

De auto reed door een aantal dranghekken in op de stoet feestvierders. Volgens een ooggetuige zou de wagen met hoge snelheid zo'n 30 meter in de massa gereden zijn voor hij tot stilstand kwam. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse, de bestuurder werd opgepakt.

30 mensen geraakten gewond bij het voorval, waarvan er een tiental erg aan toe zijn, bevestigde de politie. Een derde van de slachtoffers zijn kinderen. Sommige verwondingen zijn ook levensbedreigend, maar voorlopig is er geen melding gemaakt van doden.

(Lees voort onder de tweet.)

Kwaad opzet

Volgens de politie reed de bestuurder doelbewust in op de menigte. De dader is een Duitse man van 29 jaar oud uit de regio van Volkmarsen. Hij blijft voorlopig aangehouden. Het parket is een onderzoek gestart naar poging tot moord.

De dader kan voorlopig niet ondervraagd worden, omdat hij zelf ook verwondingen opliep. Zijn motief is nog niet duidelijk. Volgens het parket was hij niet dronken. Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat de dader een politieke motivatie had. Het parket en de politie houden wel alle pistes open.

Ook de overheid van de deelstaat Hessen, waar het incident gebeurde, sluit nog niet uit dat het om een aanslag gaat. Volgens een Duits persbureau staat de dader bij de politie niet bekend als extremistisch, al heeft hij wel een strafblad.

Bekijk hier de beelden van het incident en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Intussen is volgens de Duitse krant Bild ook een tweede persoon uit Volkmarsen opgepakt, die het voorval gefilmd zou hebben. Het is niet duidelijk of het om een tweede verdachte of een getuige zou gaan. De minister van Binnenlandse Zaken van Hessen weigerde om de aanhouding van een tweede verdachte te bevestigen.

De politie vraagt om geen informatie te verspreiden die nog niet is bevestigd. Alle andere carnavalsparades in de deelstaat Hessen zijn afgelast. De politie meldt ook dat er elders in Duitsland geen gevaar dreigt, maar raadt wel aan om massabijeenkomsten te vermijden.

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel liet via haar woordvoerder op Twitter weten dat "haar gedachten bij de gewonden en hun familieleden zijn". Merkel wenst iedereen "een spoedig en volledig" herstel en bedankte ook de politie en het medisch personeel.

Meest gelezen