Radio 2

Godsdienstlerares en voormalige Miss Metal nu ook Belgisch kampioen ultralopen: "Ik heb 208 kilometer afgelegd"

Adinda Vetsuypens (37) uit Kruisem is gisteren Belgisch kampioen ultralopen geworden. Ze legde 208,76 kilometer af in 24 uur. Vetsuypens combineerde de zware trainingen met een deeltijdse job als leerkracht godsdienst. Dat ze geen doetje is, bleek eerder ook al. Twaalf jaar geleden werd ze Miss Metal.

Adinda Vetsuypens werd Belgisch kampioene ultralopen met een straf gemiddelde: 8,698 kilometer per uur. Aan die snelheid legde ze op 24 uur net geen 209 kilometer af. Ze deed dat op een wedstrijd georganiseerd door Marathon and More in Aalter. De prestatie is extra bijzonder omdat Vetsuypens nog nooit meer dan 100 kilometer aan een stuk had gelopen. Vorig jaar in juni kon ze op die magische afstand ook al Belgisch kampioene worden met een kanontijd van 9 uur, 2 minuten en 13 seconden. 

Bijna al mijn teennagels zijn uitgevallen

Adinda Vetsuypens

De voormalige Miss Metal, die eigenlijk nog geen twee jaar ultraloopt, had nooit verwacht te schitteren. “Ik ben nu nog steeds te moe om te beseffen wat ik hier verwezenlijkt heb”, zegt ze al liggend vanuit de zetel. “Ik ben nog niet uit bed geraakt, zo kapot is mijn lichaam. Ik zou van mijn trainer moeten stappen, maar dat gaat niet. Bijna al mijn nagels zijn van mijn voet gevallen.

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Het avontuur liep bijna slecht af want Vetsuypens kwam na 40 kilometer ten val.  “Ik smakte keihard met mijn gezicht tegen de grond.  Ik was heel draaierig en moest naar de EHBO-post. Na verzorging daar heb ik beslist om toch door te lopen. Ik had geen zin om helemaal voor niets getraind te hebben. Ik kreeg daarna een enorme boost." 

's Nachts wekker zetten om te lopen

De ultraloop heeft Vetsuypens' hele leven de voorbije maanden beheerst: overdag én 's nachts. "Ik liep soms 5 dagen op 7, vaak 80 kilometer aan een stuk. In januari had ik 666 kilometer op de teller. Om het lopen in het donker gewoon te worden, trainde ik ook 's nachts. Ik zette mijn wekker soms tot 3 keer om dan even 1 of 3 uur te gaan lopen. Voor mijn man was het niet evident. Hij heeft toch eventjes in een andere kamer geslapen", lacht Vetsuypens. 

"Onmogelijk zonder steun familie en vrienden"

"Ik heb enorm veel kracht gehaald uit de supporters tijdens de wedstrijd, zeker van mijn gezin. Zelfs mijn kinderen zijn me 24 uur komen steunen. Ze zijn nog klein en om dat te kunnen doen heeft mijn man een bedje in de auto geïnstalleerd zodat ze af en toe konden bijslapen”, vertelt Vetsuypens trots. 

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Platte rust en nieuwe uitdaging

Deze week volgt platte rust voor Vetsuypens. Ze wil nu vooral genieten van de titel. “Mijn volgend doel? Op het volgende BK 100 kilometer wil ik mijn tijd verpulveren.”

Meest gelezen