Beeld uit "Binti".
PhotoTails

Vlaamse producties "Binti" en "Bloeistraat 11" beste Europese jeugdfilms in Berlijn

De Vlaamse producties "Binti" en "Bloeistraat 11" zijn in Berlijn bekroond tot "beste jeugdfilm van het jaar" en "beste kortfilm". Twee van de drie prijzen gingen tijdens de avond van de European Children's Film Association naar Vlaamse producties. Ook Veerle Baetens viel in Berlijn al in de prijzen met "The melting", haar regiedebuut dat ze nog moet beginnen te draaien. 

ECFA, de Europese koepelorganisatie voor kinderfilmprofessionals, reikt elk jaar tijdens de Berlinale de awards uit voor de "beste jeugdfilm", "beste kortfilm" en "beste documentaire voor een jong publiek". De 150 leden van ECFA uit 41 verschillende landen werden uitgenodigd om voor deze awards hun stem uit te brengen. Voor "Binti" (beste jeugdfilm) en "Bloeistraat 11" (beste kortfilm) is deze prijs de afronding van een jaar vol bekroningen op internationale (jeugd)filmfestivals.  

Frederike Migom (tweede van links op foto hieronder), de regisseur van "Binti", die de prijs voor "beste jeugdfilm" won, bedankte het publiek in Berlijn als volgt: “Wanneer ouders je komen vertellen dat hun kind tijdens het eten plots vroeg ‘waarom mensen papieren nodig hebben om te mogen leven’, dan weet je dat je een belangrijk doel hebt bereikt met je film.”

(lees verder onder de foto)

Bekijk de trailer van "Binti": 

"Bloeistraat 11" is het debuut van Nienke Deutz in de internationale animatiewereld. De kortfilm gaat over twee vriendinnen die alles samen doen, maar het haast onopgemerkt veranderen van hun lichamen tijdens hun puberteit creëert een ongemakkelijkheid in hun vriendschap. De kortfilm werd internationaal al meermaals bekroond. 

Bekijk een teaser van "Bloeistraat 11": 

"De genomineerde films gaan over onderwerpen die dicht bij het jonge publiek van vandaag staan", zei Margret Albers (links op foto in tekst) van de ECFA. "De winnende films hebben het over ecologie, over sans papiers, over een gemediatiseerde wereld waarin moedige kinderen hun prioriteiten stellen. Verhalen over persoonlijke groei en ontwikkeling, gesitueerd in een complexe hedendaagse samenleving, bewijzen dat kinderfilms een universele relevantie hebben."

ArteKino International Prize voor "Het smelt" van Veerle Baetens

En nog in Berlijn is "Het smelt", het speefilmdebuut van Veerle Baetens dat op dit moment in ontwikkeling is, bekroond met de ArteKino International Prize van de Berlinale Co-Production market. "The melting" wordt er voorgesteld aan potentiële financiers en coproducenten. 

"Het smelt" is de verfilming van de succesroman van Lize Spit uit 2015, uitgegeven door Das Mag. Met 130.000 exemplaren was het in 2016 het best verkochte boek in België.  De opnames starten in de zomer van 2021. Voor Baetens wordt het haar regiedebuut. 

Meest gelezen