Bosbaden in Heverleebos: “We zijn vergeten onze zintuigen te gebruiken”

De natuur is goed voor ons, dat blijkt uit heel wat wetenschappelijk onderzoek: onze concentratie verhoogt, we voelen ons beter en onze batterijen worden opnieuw opgeladen als we buiten zijn. Reden genoeg dus om de natuur in te trekken, vandaag gaan we bosbaden, een begrip afkomstig uit Japan. 

Bosbaden, of in het Japans "shinrin-yoku", is je bewust gaan onderdompelen in de natuur. Het is meer dan gewoon een wandeling maken, het is ook al je zintuigen laten prikkelen: kijken, horen, voelen en ruiken.

Bosbaden is ontstaan in Japan vertelt Katleen Van den Dries, ze is natuurcoach en neemt geregeld mensen mee naar het bos voor een bosbad. “In de jaren 80 is de Japanse overheid begonnen met het subsidiëren van programma’s waarbij mensen weer tot rust kunnen komen, kunnen ontstressen en de natuur ingaan. De overheid is dat gaan begeleiden en stimuleren.”

Baden in het bos

Om een bosbad te nemen is niet noodzakelijk een bos nodig. “Je kan natuurlijk twee uur lang onder begeleiding oefeningen gaan doen in het bos”, vertelt Katleen. “Maar je kan het ook zelf simuleren als je ergens in de buurt een stukje natuur hebt, een park of je tuin. Als je daar twintig minuten tot rust komt, heb je er al baat bij. Het bos is altijd al onze natuurlijke omgeving geweest, zolang we ons kunnen herinneren. Dat zit nog altijd in onze hersenen geprogrammeerd. Dus als we die plekken weer gaan opzoeken, ervaren we heel veel rust en ontspanning.”

Natuuroases

Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft in Vlaanderen enkele unieke plekken ingericht waar je kan gaan bosbaden of tot rust komen, onder andere in het Heverleebos en het Zoniënwoud. Een infobord in de natuuroase geeft kort uitleg over het natuurgebied en tips om met al je zintuigen te focussen op de natuur. Een belangrijke tip is je smartphone uitschakelen, kinderen en honden zijn welkom als ze de rust respecteren. 

Natuur is een rustplek, een inspiratiebron en een beetje een noodzaak

Traagheid is hét geheim van bosbaden, kuier rustig rond in het bos of de natuur en observeer. “Het is vaak de uitdaging om rustig aan te doen, om traag te stappen, om echt rond te kijken, eens iets op te rapen. Het is niet de bedoeling om je door het bos te haasten”, zegt Katleen. “Tot slot: probeer niet alles te begrijpen van zo’n bosbad. Onderga gewoon, ervaar, dompel je gewoon onder in de natuur.”  

Meest gelezen