Carnavalisten in Voeren vrezen de wind niet: "Als carnavalist moet je veel incasseren"

De gemeente Voeren is niet bang voor de hevige wind en laat haar carnavalsstoeten gewoon doorgaan. Jean-Pierre Duijsens, voorzitter van carnavalsvereniging de Djimmers, maakt zich geen zorgen. "We moeten de situatie gewoon goed inschatten."

De meeste gemeenten in Limburg hebben het afgelopen weekend hun carnavalsstoeten uitgesteld omwille van het slechte weer. Maar Voeren laat alle stoeten gewoon doorgaan. Het stadsbestuur, de politie en de brandweer nemen geen directe maatregelen, maar houden alles wel nauwlettend in de gaten. "We nemen geen risico’s, maar proberen zo goed mogelijk de situatie in te schatten,” zegt Jean-Pierre Duijsens, voorzitter van carnavalsgroep de Djimmers. 

Door de wind, door de regen

Deze week wordt er zachte regenval en een stevige wind verwacht. “3 jaar geleden was er zelfs sprake van een storm, toen hebben we de stoet ook laten doorgaan. Alles is toen vlot verlopen”, zegt Duijsens. 

Het is dus niet de eerste keer dat het slecht weer is in de carnavalsperiode. Maar volgens Duijsens gaan echte carnavalisten door weer en wind. “Als carnavalist moet je veel weersomstandigheden incasseren, maar echte carnavalisten hebben dat ervoor over. En je kan natuurlijk rekenen op een heleboel mensen die rekening houden met het slechte weer. Buren maken bijvoorbeeld warme soep of chocomelk. Als in zo’n dingen zie, krijg ik een enorm warm gevoel vanbinnen.” 

Grensoverschrijdend feesten

Voeren viert carnaval enorm uitgebreid. Ze houden maar liefst 4 stoeten. “We organiseren ze op verschillende dagen zodat mensen van elke deelgemeente aan alle stoeten kunnen deelnemen.” Afgelopen zaterdag was het stoet in Teuven, vandaag in Moelingen, morgen in 's-Gravenvoeren en zondag stoet van de Boemelaire.” Die laatste is uitzonderlijk, want normaal zijn er na Aswoensdag geen stoeten meer.  

De verschillende locaties van de stoeten zijn goed merkbaar bij de toeschouwers. “Voeren is een lintgemeente. In Teuven zie je veel mensen uit Nederlands-Limburg en in Moelingen dan weer meer mensen uit Maastricht”, besluit Duijsens. Feest voor heel Voeren en omstreken dus. 

Rest van Limburg

Ook in de rest van Limburg gaan de stoeten vandaag door. Overal hebben vanochtend de burgemeesters nog een overleg gehouden met de carnalvalsverenigingen en de hulpdiensten. En alle stoeten mogen dus uittrekken, want de wind is minder fel dan gisteren. In Sint-Truiden is dat al voor de 75ste keer. Ook in Bocholt, Molenbeerstel, Rekem en Lutlommel trekken de stoeten uit. 

Meest gelezen