Videospeler inladen...

Coronavirus infecteert nu ook de Europese beurzen: zwaarste verliezen sinds 2016

De Europese beurzen zijn deze week met zware verliezen gestart en slikken de zwaarste klap sinds 24 juni 2016, de dag na het brexitreferendum. Nu het coronavirus in steeds meer landen buiten China opduikt, groeit de ongerustheid onder beleggers. In Italië, waar intussen zes patiënten door het virus zijn overleden, duikt de beurs het diepst in het rood. 

De Europese beurzen openden vanochtend met verliezen van meer dan 2,5 procent en staan intussen op zo'n 4 procent verlies. In Brussel koerst de Bel20 ook op een 4 procent verlies. In Italië, op de beurs van Milaan, loopt het verlies al op tot bijna 6 procent.

Italië wordt in Europa het zwaarst getroffen door de uitbraak van het virus dat uit China komt overgewaaid. Het aantal besmettingen met het coronavirus Covid-19 is in Italië tot boven de 200 opgelopen; zes mensen zijn er door de ziekte overleden. Daarmee is Italië de grootste broeihaard van het virus buiten Azië. 

Gevoelige sectoren

Op de beurzen verliezen vooral Europese luchtvaart-, toerisme- en luxeaandelen terrein; sectoren die het gevoeligst zijn voor de gevolgen van het virus en de maatregelen die genomen worden om de verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Beleggers gaan nu op zoek naar veilige havens voor hun geld, zoals goud en overheidsobligaties, waardoor de goudprijs aan het klimmen is.

De olieprijs zakt dan weer, omdat de vrees opdoemt dat de wereldeconomie zal vertragen en er dus minder vraag komt naar olie.

IMF waarschuwt

Het Internationale Monetair Fonds (IMF) waarschuwt ervoor dat de pandemie het "al kwetsbare" herstel van de wereldwijde economie "in gevaar dreigt te brengen”. Dat  heeft IMF-directeur Kristalina Georgieva gisteren verklaard tijdens een bijeenkomst van de G20 in Riyad. 

"Het Covid-19-virus, een mondiale gezondheidsurgentie, heeft de economische activiteit in China verstoord en zou het herstel in gevaar kunnen brengen", zei Georgieva in de Saudische hoofdstad aan de ministers van Financiën en de gouverneurs van centrale banken van de twintig leidende economieën.

Het Covid-19-virus, heeft de economische activiteit in China verstoord en zou het herstel in gevaar kunnen brengen.

IMF-directeur Kristalina Georgieva

De economische groei zou in China rond 5,6 procent komen te liggen. Dat is een daling van 0,4 procentpunt vergeleken met de schattingen van januari. "Ik heb de G20 laten weten dat, zelfs als het virus snel ingedijkt wordt, de groei in China en de rest van de wereld getroffen zal worden", zei de IMF-directeur nog.

Paniekcijfer

“De wereldgroei zou met 1 procent verlaagd kunnen worden en in China kan de groei kan terugvallen tot 5,6 procent, dat is redelijk fors”, zegt KBC-econoom Tom Simonts in “De ochtend” op Radio 1. “Dan zie je plots dat er op de paniek een cijfer wordt gekleefd.” Tegelijk nuanceert Simonts die paniek enigszins: “Als het IMF zo’n bericht verspreidt, bevestigt dat gewoon de vrees die al een aantal weken in de markt leeft.”

Nu is die vrees niet ongegrond, want door het coronavirus liggen vele Chinese fabrieken al 4 à 5 weken stil. “En China is nog altijd de fabriek van de wereld en die ligt nu helemaal plat. Dat gaan wij allemaal voelen in de winst- en groeicijfers, ook in Europa.” Dat verklaart waarom onze beurzen vandaag zo rood kleuren.

Zwakke patiënt

Duitsland dreigt in Europa het belangrijkste economische slachtoffer te worden van het coronavirus, omdat het de belangrijkste handelspartner van China is. De Duitse economie flirtte al maanden met een recessie en door het coronavirus wordt het gevaar nu nog tastbaarder. 

“Bij zwakke patiënten heeft een virus nu eenmaal meer impact, zo ook bij Duitsland”, zegt Tom Simonts beeldsprakig. En dat zal ook zijn gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de Belgische en Nederlandse economie.

Bij zwakke patiënten heeft een virus nu eenmaal meer impact, zo ook bij Duitsland.

KBC-econoom Tom Simonts

Griepje

Simonts blijft echter optimistisch en gaat ervan uit dat de corona-dip slechts een tijdelijk gegeven zal zijn. “Het virus zal wel overwaaien en de groei zal wel weer terugkeren (...) We gaan terug naar een periode van groei, maar dat zal één of twee kwartalen later gebeuren dan we dachten. Dit zal een verloren kwartaal zijn dat even paniek oplevert.”

Hij plaatst de verliezen van vandaag ook in perspectief: “Sinds het begin van het jaar staan we nog altijd op winst. Wall Street staat op +7 procent, Europa op ongeveer +1 procent. We zullen een beetje terrein verliezen, maar er is nog altijd geen man overboord. Het is een griepje dat behandeld kan worden. Maar -2 procent is natuurlijk veel”, besluit de econoom.

Beluister hier het vollledige gesprek met KBC-hoofdeconoom Tom Simonts in "De ochtend" op Radio 1:

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen