Videospeler inladen...

7 coronadoden in Italië, correspondent: "Halve land ligt plat", meer besmettingen in Zuid-Korea en Midden-Oosten

In Italië zijn al 7 mensen overleden aan het nieuwe coronavirus Covid-19, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Meer dan 200 mensen zijn besmet. Daarmee is Italië de grootste broeihaard van het virus buiten Azië. Elf gemeenten in het noorden van het land zijn in quarantaine. Maar ook in het Midden-Oosten en Zuid-Korea neemt het aantal besmettingen toe. Over heel de wereld zijn intussen meer dan 79.000 besmettingen vastgesteld, waarvan zo'n 77.000 in China.

De Italiaanse regering neemt strenge maatregelen tegen het coronavirus Covid-19, dat eind vorig jaar in China uitbrak. Elf gemeenten in het noorden van Italië zijn momenteel in quarantaine, samen zo'n 50.000 mensen. En dat voor twee weken.

In het land situeert zich de grootste uitbraak van het virus buiten Azië. Het aantal besmettingen is van 19 op vrijdag opgelopen tot meer dan 200 in enkele dagen tijd. De voorbije dagen waren al 3 mensen aan het nieuwe coronavirus overleden, vandaag zijn daar nog eens 4 mensen bij gekomen, onder wie 2 tachtigers. Het totale aantal doden in Italië staat nu op 7.

Volgens Italië-correspondent Angelo Van Schaik ligt de toename van dat aantal besmettingen aan de strenge gezondheidscontroles: "Iedereen met een beetje griepverschijnselen gaat naar de dokter. Veel mensen die besmet zijn, worden zo dus sneller ontdekt."

Noord-Italië in houdgreep

"Het halve land ligt zo'n beetje plat", vertelt Van Schaik in "De ochtend". "Scholen en openbare gebouwen blijven gesloten, kerkdiensten en sportwedstrijden gaan niet door. Er wordt alles aan gedaan om verdere besmetting te voorkomen, door openbare evenementen stil te leggen." Om diezelfde reden werd ook het carnaval in Venetië met enkele dagen ingekort.

Voorlopig blijft de verspreiding van het virus beperkt tot het noorden van Italië, met het grootste aantal besmettingen in de regio Lombardije, ten zuidoosten van Milaan. Een 38-jarige man in de gemeente Codogno zou veel mensen daar besmet hebben, maar het is nog onduidelijk hoe hij zelf besmet geraakte. Er werd gedacht dat hij het virus kon hebben opgelopen tijdens een etentje met iemand die in China was geweest. Van die hypothese wordt intussen echter niet meer uitgegaan, omdat de man die terug was uit China nooit besmet blijkt te zijn geweest.

Buitenlandse Zaken heeft afgelopen weekend het reisadvies voor Italië aangepast. Het raadt reizen naar Italië niet af, maar er wordt wel aanbevolen om de instructies van de lokale autoriteiten goed op te volgen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de gemeenten in het noorden van Italië waar het coronavirus is vastgesteld ook aangepast. Het departement ontraadt reizen naar deze gemeenten in de provincie Padua en de regio Lombardije en gewaagt van controle op toegangswegen in het gebied. Musea, scholen en universiteiten zijn tijdelijk gesloten en grote publieke evenementen zijn afgelast.

De etalage van een apotheek in Venetië.
VRT/Chris Verhaeghe

Buurlanden van Italië extra alert

Gisterenavond heeft Oostenrijk een trein uit Venetië tegengehouden, omdat twee Duitse vrouwen in de trein koorts hadden. Dat bleek vals alarm, want de twee vrouwen testten negatief voor het virus, en het treinverkeer werd hervat. 

Oostenrijk, maar ook Duitsland en Zwitserland, kondigden eerder al aan dat ze de situatie van buurland Italië nauwlettend in de gaten zouden houden. De Europese Unie raadt voorlopig wel af om grenscontroles uit te voeren.

Forse toename besmettingen in Midden-Oosten

Ook in het Midden-Oosten neemt het aantal besmettingen intussen toe.  In Iran zijn nu 61 mensen besmet met het virus, en het dodental loopt er officieel op tot 12. Volgens sommige Iraanse nieuwswebsites zou het eigenlijke aantal doden (en dus ook besmettingen) veel hoger liggen, zij spreken van zeker 50 doden. 

Naast Iran zijn intussen ook de eerste besmettingen vastgesteld in Afghanistan, Irak, Bahrein, Oman en Koeweit. In die laatste drie landen hebben de besmette mensen het virus opgelopen in Iran. Op verzoek van Koeweit heeft buurland Irak een grensovergang met Iran gesloten om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Sommige buurlanden, zoals Turkije en Armenië, hadden eerder al de grenzen met Iran gesloten.

Turkish Airlines heeft ook de vluchten naar vier Iraanse steden voorlopig opgeschort. Naar Teheran wordt wel nog gevlogen, zij het minder frequent dan normaal. Ook Oman legt het luchtverkeer naar Iran stil. De maatregelen dreigen Iran, dat nu al economisch en diplomatiek geïsoleerd staat onder druk van de Verenigde Staten, nog verder te isoleren.

Covid-19 teistert Zuid-Korea

Ook in Zuid-Korea slaat het coronavirus wild om zich heen. In het land zijn al meer dan 800 besmettingen vastgesteld. Daarmee is Zuid-Korea na China het hardst getroffen door het virus. 7 mensen zijn er overleden.

Bekijk: Zuid-Koreanen massaal in de rij voor mondmasker

Videospeler inladen...

Veel van de geïdentificeerde gevallen hebben banden met een gesloten christelijke kerkgemeenschap, de Shincheonji-kerk van Jezus, die als een sekte wordt beschouwd. De kerkgemeenschap in de zuidelijke stad Daegu wordt gezien als het epicentrum van de vele nieuwe besmettingen.

Pandemie in aantocht

Intussen zijn al meer dan 79.000 mensen wereldwijd besmet geraakt met het coronavirus Covid-19. Het dodental ligt momenteel tussen de 2.600 en 2.700 mensen, waarvan 2.592 in China. Het overgrote merendeel van de besmettingen beperkt zich tot China zelf: de teller loopt daar intussen op tot 77.000. De coronacrisis daar leidt er nu ook toe dat voor het eerst in 35 jaar het Volkscongres uitgesteld wordt. Die jaarlijkse parlementszitting duurt 10 dagen en zou normaal op 5 maart starten. Een nieuwe datum is nog niet bekendgemaakt.

Viroloog Marc Van Ranst noemt het een kwestie van tijd voor de Wereldgezondheidsorganisatie het virus uitroept tot een pandemie. Dat het virus een pandemie zou zijn, is geen reden tot paniek. Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano en voorzitter van het wetenschappelijk comité rond het coronavirus, benadrukt dat we het coronavirus moeten relativeren. "Elke keer dat er een dode valt door het coronavirus, wordt dat enorm uitvergroot door de media", zegt hij. "In Europa alleen al sterven elk jaar 40.000 mensen aan de griep. Dat lees je nooit in de kranten. De massale media-aandacht voor het coronavirus geeft een vertekend beeld."

Bekijk hier het verslag over Italië uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Bekijk: Reisorganisaties in ons land volgen situatie op de voet

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal" over onder meer Zuid-Korea:

Videospeler inladen...

Herman Goossens, professor microbiologie UZ Antwerpen, geeft meer uiitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen