Videospeler inladen...

Harvey Weinstein schuldig aan seksuele aanranding en verkrachting: "Een fantastische dag"

In het proces tegen de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein heeft de jury hem schuldig bevonden aan seksuele aanranding en verkrachting. Harvey Weinstein stond terecht in New York. Hij riskeert 25 jaar gevangenis. Actrice Rose McGowan, een van de vrouwen die de zaak aan het rollen bracht, vindt het een "fantastische dag", maar wijst er ook op hoe moeilijk het is om gehoord te worden.

De Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein is door een jury in New York schuldig bevonden aan seksuele aanranding en verkrachting. De jury heeft hem schuldig bevonden aan seksueel geweld tegen zijn productieassistente Mimi Haleyi in 2006 en verkrachting van actrice Jessica Mann in 2013. Weinstein werd echter vrijgesproken van de zwaarste aanklacht, "roofzuchtige verkrachting". Op die laatste beschuldiging staat levenslang. Nu riskeert hij 25 jaar gevangenis.

De jury op het proces bestond uit vijf vrouwen en zeven mannen. Na vijf dagen beraadslagen heeft de jury een verdict geveld.

De voorbije weken kwamen verschillende schrijnende getuigenissen over seksueel misbruik van Weinstein aan bod tijdens de rechtszaak in New York. Weinstein zelf heeft niet getuigd tijdens het proces. Zijn advocaten beweerden dat de seksuele contacten met onderlinge toestemming plaatsvonden.

Ik ben onschuldig. Hoe kan dit gebeuren in Amerika?

Harvey Weinstein

Weinstein is na de uitspraak in de boeien geslagen. Hij was op weg naar de gevangenis, maar werd uiteindelijk naar het Bellevue-ziekenhuis in New York gebracht. Hij klaagde over pijn op de borst en bleek een te hoge bloeddruk te hebben. Hij verblijft op een afdeling waar gevangenen verzorgd worden. Op 11 maart zal de rechter bepalen welke straf hij krijgt. Hij riskeert tussen de 5 en 25 jaar cel. De advocaten van Weinstein hebben al aangekondigd dat ze in beroep zullen gaan. 

Weinstein reageerde volgens zijn advocaat Arthur Aidala vol ongeloof op het verdict. "Ik ben onschuldig. Hoe kan dit gebeuren in Amerika?"

Donna Rotunno, een andere advocaat van Weinstein, drong er bij de rechter al op aan om haar cliënt niet naar de gevangenis te sturen, omdat hij een aantal mislukte rugoperaties heeft ondergaan en bepaalde medicijnen zou nodig hebben om te voorkomen dat hij blind wordt. 

Harvey Weinstein wordt weggeleid na zijn veroordeling.

Nog een rechtszaak in Los Angeles

Weinstein wordt ook nog vervolgd in Los Angeles voor gelijkaardige feiten. Ook in Londen loopt er een onderzoek. Sommige vrouwen hebben een zaak opgestart voor een burgerlijke rechtbank en eisen een schadevergoeding. 

Harvey Weinstein was een van de meest vooraanstaande filmproducenten in Hollywood voor het #MeToo-schandaal uitbrak. Hij produceerde onder meer de succesvolle Oscarwinnaars "Good Will Hunting", "Pulp fiction", "The king's speech" en "Shakespeare in love".

Rose McGowan: "Een fantastische dag"

Sinds de eerste beschuldigingen van seksueel misbruik in 2017 tegen Weinstein hebben al bijna honderd vrouwen publiek getuigd over grensoverschrijdend seksueel gedrag van Weinstein, waaronder de bekende actrices Gwyneth Paltrow, Salma Hayek en Uma Thurman.

AFP or licensors

Rose McGowan (foto), een van de actrices die Weinstein in 2017 mee aan de galg praatte, reageerde al bij BBC. "Het kleine meisje dat ik was, toen ik gekwetst werd, is in extase. Dit is een fantastische dag. Het uitschot is buitengezet." Ze wijst erop hoe moeilijk het was om Weinstein voor de rechter te krijgen: "Het feit dat wij blanke, aantrekkelijke vrouwen zijn met geld en dat er toch zoveel van ons hebben moeten praten om hem in de rechtbank te krijgen, toont aan dat het bijna onmogelijk is om gehoord te worden, punt. Laat staan een veroordeling te krijgen."

Ook de Time's Up-beweging heeft al gereageerd. De organisatie bestaat uit actrices zoals Ashley Judd, Lucia Evans en Rosanna Arquette die Weinstein beschuldigden van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

In een gezamenlijke brief schrijven ze: "Het is een ontgoocheling dat de uitspraak niet de echte, volledige gerechtigheid geeft die zoveel vrouwen verdienen. Maar Harvey Weinstein zal nu voor eeuwig bekendstaan als een veroordeelde serieverkrachter. Deze veroordeling zou niet mogelijk zijn zonder de getuigenis van de moedige vrouwen en de vele anderen die gesproken hebben. Hun dapperheid zal voor eeuwig de geschiedenis ingaan. Maar ons gevecht is nog niet voorbij."

Woorden van vrouwen hebben meer waarde

Onze correspondent Björn Soenens heeft het proces gevolgd en zei hierover in "De Wereld Vandaag" op Radio 1: "Ik denk dat er nu toch wel een soort genoegdoening volgt bij al die klachten die tegen hem zijn ingediend over een periode van 30 jaar. Sommige zaken zijn in der minne geregeld. Eind 2019 werd er nog 25 miljoen dollar schadevergoeding betaald via een verzekeringsmaatschappij."

Voor veel vrouwen is het een gevoel dat je kunt gehoord worden als je een klacht hebt, en dat er naar je geluisterd wordt.

VRT-correspondent Björn Soenens

"Maar het is vooral een gevoel voor veel vrouwen denk ik – en niet alleen in de Weinstein-zaak – dat je kunt gehoord worden als je een klacht hebt, en dat er naar je geluisterd wordt. Dat het niet zomaar vierkant wordt geklasseerd."

Björn Soenens: "Men vermoedt zelfs dat het een extra gevolg kan hebben, dat er een lawine aan rechtszaken gaat volgen nu tegen machtige mannen en hun wangedrag, in alle domeinen van het leven - door deze zaak."

"Door de bewijsvoering in deze zaak namelijk. Er was geen DNA-bewijs, er waren geen opnames, maar er zijn wel getuigen opgevoerd die vertelden over wat zij met Weinstein hadden meegemaakt. Dus als dat ook in andere zaken kan gebeuren, dat je geen fysiek of materieel bewijs nodig hebt, ja, dan hebben de woorden of de klachten van die vrouwen meer waarde en kan het iets opleveren in de rechtbank."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze correspondent in de VS Björn Soenens geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen