Het stilste plekje van Vlaams-Brabant: "Stilte is levensnoodzakelijk"

Steeds vaker zoeken mensen de natuur op, om er tot rust te komen maar ook omdat in de natuur zijn gewoon goed is voor ons, zowel lichamelijk als geestelijk. Vandaag trekken we de natuur in in Galmaarden, daar vind je het stilste plekje van de provincie Vlaams-Brabant. 

Het stilste plekje van de provincie Vlaams-Brabant vind je op de grens met de provincie Oost-Vlaanderen, namelijk het gebied Dender-Mark. In 2001 kreeg het als eerste de officiële erkenning van stiltegebied, hier overheersen natuurlijke geluiden.  Een wandeling door het stiltegebied Dender-Mark brengt je helemaal tot rust.  Hier hoor je enkel de geluiden van vogels, een kabbelend riviertje, het waaien van de wind, kortom enkel natuurgeluiden.

“Stiltegebieden zijn unieke gebieden waar de nood tot bescherming voortvloeit uit de eigenschap stilte en rust. Stilte betekent hier niet de totale afwezigheid van geluid maar wel een aangenaam geheel van geluiden. Een stiltegebied is dus een gebied met een goede akoestische kwaliteit”, aldus de omschrijving op de website van het Departement Omgeving Vlaanderen. 

Natuurlijke geluiden

Dirk Sturtewagen is coördinator van Waerbeke, een sociaal-culturele beweging die zich bezighoudt met stilte: “De natuurlijke geluiden overheersen hier op menselijke geluiden. Wat je hier overdag meemaakt, hoor je elders in Vlaanderen enkel tussen twee en drie uur ‘s nachts.”

Het gebied Dender-Mark is 28 vierkante kilometer groot, hier wonen, leven en werken dus ook mensen. “Er spelen hier ook kinderen buiten in de dorpskernen en de landbouwer rijdt hier ook uit om het land te bewerken”, zegt Dirk. “Maar dat maakt allemaal deel uit van wat we gebiedseigen geluiden noemen.”

Natuur is voor mij en plek van herbronning, thuiskomen bij mezelf

“Stilte is niet iets van het verleden”, zegt Dirk nog. “Stilte is iets waar mensen steeds vaker naar op zoek zijn. We zijn tegenwoordig zo druk bezig, we krijgen zoveel zintuiglijke indrukken, denk aan internet.  Onze aandacht wordt de hele tijd weg getrokken. Gevoelige mensen worden daar heel onrustig van. Ze kunnen op adem komen als ze  de stilte ingaan. Het is echt iets levensnoodzakelijk. In de stilte kan je veel leren.”

Meest gelezen