Hilde is “Belgische mama” van buitenlandse wielrenners: "Nog even en dan komen ze terug naar onze B&B”

Met de eerste wielerklassieker voor de deur maakt Hilde haar B&B klaar voor de drukste periode van het jaar. Buitenlandse wielrenners verblijven altijd bij haar tijdens de vele koersen in de Vlaamse Ardennen. “Alles ademt hier koers, van de truitjes aan de muur tot de lege flessen champagne”, toont Hilde.

Hilde legt de laatste hand aan de voorbereidingen, nog de menu’s overlopen, lakens wassen en kamers poetsen. Dan kan het wielerseizoen beginnen.

Een echte wielrenner in huis

Hof ter Kammen ligt aan de voet van de Koppenberg. “We zitten hier echt in het midden van de hellingen van de Ronde, dus we namen fietsen als thema”, legt Hilde uit. “We hoopten zo om ooit een echte wielrenner in huis te halen.”

Die wens is meer dan in vervulling gegaan. “99 procent van onze gasten is professioneel wielrenner. Ze komen hier trainen en wedstrijden rijden. ’t Is echt allemaal koers wat de klok slaat.” In de ontbijtplaats is geen plekje vrij waar geen koerstruitje, affiche, foto of beker staat. “Ik bewaar alles, ik heb waarschijnlijk meer dan 100 wielertruitjes.”

Geen dubbelbedden

Ook de kamers zijn allemaal genoemd naar een helling uit de Ronde van Vlaanderen. “We hebben de Koppenberg, Eikenberg, Taaienberg en de Kwaremont. En ze hebben allemaal net een lek verf gekregen”, toont Hilde. “Alle bedden zijn natuurlijk enkele bedden, want bedden delen, dat doen de renners niet. Toen we begonnen hadden we nog dubbele bedden staan, maar die zijn ondertussen allemaal vervangen.”

(Lees verder onder de foto.)

Alle kamers liggen op de eerste verdieping. “Een lift hebben we niet. Maar het lukt hen, dit is de laatste berg die ze moeten bedwingen voor ze kunnen gaan slapen.”

Belgische mama

Hilde staat altijd paraat voor “haar renners”. “Als er koers is, staan wij altijd klaar met bidons en reservewielen maar supporteren doen we ook als de beste”, lacht Hilde. “Vorig jaar sliep Marta Bastianelli hier, ze heeft toen een podiumplaats gereden en heeft niet veel later de Ronde van Vlaanderen gewonnen. Toen ze aankwam, vroeg een andere renster wie zo hard aan het roepen was, en toen zei ze ‘da’s mijn Belgische mama’. Daarvoor doe ik het.”

Vroeger zei ik 'breng de bloemen terug mee', nu zeg ik 'kom veilig terug'

Hilde Speleers

“Als ze hier twee weken blijven, leef je echt met hen mee.” Maar dat is soms moeilijk vertelt Hilde. “Vroeger zei ik altijd ‘pak maar de bloemen terug mee’, maar nu zeg ik alleen nog ‘kom maar veilig terug’. Als je ziet wat er allemaal kan gebeuren.” Hilde maakte het al van dichtbij mee. “Het nationale team van Groot-Brittannië bleef hier ooit een volledig seizoen op training. Maar de hele ploeg is aangereden geweest op training”, een ongeluk dat Hilde niet snel vergeet. “Iemand had geen voorrang verleend, ze lagen alle vijf op de weg. Ik ben toen nog naar de spoedafdeling geweest, op dat moment was ik hun dichtste familie. Het is altijd hartverscheurend om te zien hoe ze gevallen zijn."

Een warme thuis in Oudenaarde

“Het belangrijkste is dat ze hier thuis zijn. Ze zijn al heel het jaar door op hotel, hier moeten ze zich thuis voelen.” En thuis voelen betekent ook dat er soms ontspanning is. “De wielrensters kijken soms graag eens naar iets anders dan koers. Dan kijken we samen naar ‘Say yes to the dress’, even de gedachten verzetten”, lacht Hilde.

(Lees verder onder de foto.)

Soms ook geen koers

Het gebeurt niet vaak, maar soms zijn er ook gasten die niets met fietsen te maken hebben. Hilde: “Da’s voor mij dan echt een moment om te beseffen dat er ook een leven bestaat zonder wielrennen. Ik ben de koers zo gewend dat het dan toch wel vreemd is. Dan denk ik ‘weten jullie nu echt niets van de koers?’ Voor mij is de koers heilig, ik ben dan zoals een kind dat naar de kermis mag."

Meest gelezen