Radio 2

Krokusfestival Hasselt brengt ook theater voor de allerkleinsten: "Je gaat hier echt in een trip" 

Tijdens de vakantie kunnen jongeren kunst gaan ontdekken in het cultuurcentrum van Hasselt. Daar loopt nu het Krokusfestival. En ook de allerjongsten kunnen er van kunst genieten. 

Theatergezelschap De Spiegel uit Antwerpen mikt met haar stuk "Bast" op baby's tussen de 0 en de 14 maanden. Onder een houten koepel en op een gezellig, dik tapijt worden ouders en hun spruiten betoverd door een heus klankenspel. 

"We gaan tijdens de voorstelling op zoek naar de geluidservaring die we hebben voor we geboren worden", zegt Isabel Voets die aan dit stuk meewerkt. "Er staat een houten koepel met 29 luidsprekers. Die is ontworpen om het geluid langs alle kanten te laten komen." 

Wij willen spelen voor baby's uit alle lagen van onze maatschappij
Isabel Voets, theatergezelschap De Spiegel

Tijdens de voorstelling horen ouders en hun kinderen geluiden alsof ze zich nog in de baarmoeder bevinden. "Dat is echt een soort van trip waar je in belandt en je merkt dat de mensen nadien echt moeten terugkomen van een soort mentale reis." 

De voorstelling is nog niet helemaal af zegt Voets: "We gebruiken deze week als een grondig evaluatiemoment. Daarna bekijken we waar we nog aan moeten werken. Zo hopen we klaar te zijn tegen het volgende theaterseizoen."

De voorstelling is morgen ook nog vier keer te zien in het cultuurcentrum van Hasselt. Daarna zal ze ook te zien zijn in crèches. "Daar is het publiek natuurlijk anders", zegt Voets. "Daar zijn de baby's in de meerderheid en uit alle lagen van de maatschappij. Daarvoor willen wij van De Spiegel spelen. Dat is ons doel." 

Naast deze voorstelling zijn er nog vele andere voorstellingen voor kinderen van alle leeftijden. Voor meer informatie over het festival kan u terecht op de website

Meest gelezen