Andrew Brookes AB Still Ltd

Limburgse vzw ontsnapt op het nippertje aan hacking

VZW Stijn, een koepel van 10 instellingen en diensten voor mensen met een beperking, is maar net aan hacking ontsnapt. De IT-dienst kon net op tijd een verdacht virus onderscheppen. 

De vzw Stijn is vooral bekend van de instellingen het Weyerke in Heusden-Zolder en Sint-Oda in Pelt, maar in totaal verzorgen of begeleiden ze meer dan 3.000 kinderen en volwassenen met een beperking. De hacking kwam op vrijdag 7 februari aan het licht. "Toen vond de IT-dienst een verdacht virus", zegt Marijke Jordens, directeur ontwikkeling en ondersteuning.  "Maar de medewerkers konden het onmiddellijk isoleren, zodat het geen schade kon aanrichten". Ze stelt ook iedereen gerust: "Er zijn geen persoonlijke gegevens gelekt."

Er zijn geen persoonlijke gegevens gelekt.

Directeur Marijke Jordens

De directie heeft alle zorggebruikers verwittigd en roept alle medewerkers op om extra waakzaam te zijn. Ze openen best geen mails, links of bijlagen van verdachte afzenders. 

Zorginstellingen worden wel vaker het doelwit van hackers, zo kon ook het Vesaliusziekenhuis in Tongeren begin februari hackers net op tijd tegenhouden. "Zorginstellingen hebben aan de ene kant veel privé-informatie", zegt Jordens, "en ze zijn anderzijds beperkt in middelen. Vandaar dat we vaker slachtoffer worden van zo'n pogingen tot hacking."

Meest gelezen