Podvis: Vlaanderen vergrijst, is onze toekomst hopeloos of zijn er oplossingen mogelijk?

In deze Podvis kijken we vooruit naar leven en wonen in 2040. Onze bevolking groeit, verkleurt en veroudert. Over dat laatste horen we vaak alarmerende berichten. Het pensioenspook slaat toe en de krapte op de huizenmarkt zal alleen maar groter worden. Wordt het een uitzichtloze strijd tussen generaties of vallen er betere oplossingen te bedenken? Rony Van Gastel ging op onderzoek, Christine Van Tichel deed de montage van deze podcast.

Luister ook naar Podvis op:

Demograaf Patrick Deboosere publiceerde onlangs zijn boek "Lang Leve de Vergrijzing". Hij wilde de alarmerende berichten over de vergrijzing en wat hij noemt de "mythe van het langer werken" nuanceren. Maar de druk was nog niet koud of er waren al boze reacties. Zo noemde professor arbeidsrecht Marc de Vos het in De Afspraak "larie en apekool". Is de discussie echt zo zwart-wit of zijn er creatieve oplossingen mogelijk?

Rony Van Gastel ging praten met demograaf Deboosere, maar ook met Johan van Gompel van de vergrijzingscommissie. En hij wilde weten of we nu echt allemaal tot 67 moeten blijven werken. Marjan Maes van de KUL, die vice-premier Jambon destijds nog pensioenadvies gaf, kent het antwoord. 

"Zo lang mogelijk thuis blijven wonen". Of toch niet?

Ook over wonen voor ouderen horen we vaak dezelfde riedel.  "Zo lang mogelijk thuis blijven wonen en als het echt niet meer gaat naar een verzorgingstehuis".  Is dat echt de beste oplossing? We gingen te rade bij Jan Van Hove, de hoofdeconoom van KBC en de stadsbouwmeester van Gent, Peter Vanden Abeele. En we vonden een origineel alternatief in het kasteel van Boekenberg in Antwerpen. 

Kasteel Boekenberg

Meest gelezen