Videospeler inladen...

Is het veilig om naar Italië te reizen nu daar het coronavirus is uitgebroken? En 5 andere vragen beantwoord

Ook nu het het coronavirus in Italië is uitgebroken, is er nog altijd geen reden tot paniek. Dat zegt professor Herman Goossens die de uitbraak van het virus in Europa coördineert. "Er is nog steeds geen wereldwijde verspreiding van het coronavirus. Men moet niet panikeren. Er is ook geen enkele reden om niet naar Italië te reizen. De kans is oneindig klein om corona op te lopen wanneer men naar de skigebieden in Italië reist."

1. Waar komt het coronavirus in Italië vandaan?

"Dat is nog niet bekend. Men dacht lang aan de piste van "patiënt nul", maar die blijkt wellicht toch niet besmet te zijn geweest met het virus. Men is nu andere pistes aan het onderzoeken, dus er liggen nog heel wat mogelijkheden op tafel. Maar op dit ogenblik kunnen we die vraag niet beantwoorden."

2. Is het nog altijd veilig om naar Italië te reizen?

"Ja, absoluut", zegt Goossens. "Ik betreur dat er zoveel paniek ontstaat rond iets waarvoor absoluut geen paniek nodig is. Het is uiteraard zo dat wij ons ongerust maken, maar dat wil nog niet zeggen dat men moet panikeren. Ik vind het daarom terecht dat het ministerie van Buitenlandse Zaken niet afraadt om naar Italië te reizen." 

3. Lopen mensen die naar Italië reizen dan geen enkel risico?

"Het nulrisico bestaat niet, daarin moeten we eerlijk zijn", zegt Goossens. "Maar de kans dat iemand besmet geraakt als zij of hij naar steden of skigebieden in Italië gaat, is oneindig klein. We gaan er echt van uit dat dit risico ongelooflijk klein is. Het is echt geen reden om daar weg te blijven."

4. Moeten mensen die uit Italië terugkeren zich laten onderzoeken?

"Ik denk niet dat dat nodig is. Men moet het niet te breed zien, anders gaat iedereen die in Italië is geweest en die heeft gehoest zich laten onderzoeken. Ik denk dat mensen daarin niet moeten overdrijven."

5. Is het gevaarlijk als Italianen naar België komen?

Binnenkort speelt voetbalploeg Gent tegen AS Roma. Verschillende bussen met Italianen zullen dan naar ons land rijden. "Dat is absoluut niet gevaarlijk. Ik hoop dat de mensen niet wegblijven uit pizzeria's in België. Chinese restaurants krijgen al minder volk over de vloer, ik hoop dat dat niet gebeurt met Italiaanse restaurants."

6. Hoe groot is de kans dat het coronavirus ook in België uitbreekt?

"Dat kan, alles is mogelijk. Er zijn nog veel zaken die we nog niet weten over dit virus. We weten wel dat het lokaal een epidemie kan veroorzaken, zoals in Italië. Dat wil niet zeggen dat het een pandemie is, een wereldwijd verspreide epidemie. Dat is nog niet het geval. Maar wat in Italië is gebeurd, kan natuurlijk ook bij ons gebeuren."

Bekijk het gesprek met professor Herman Goossens uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Bekijk het gesprek met viroloog Marc Van Ranst uit "Vandaag" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen