Radio 2

Provincie wil geen extra windmolens rond Gallo-Romeinse grafheuvel in Gingelom

Elektriciteitsproducent Engie gaat in beroep tegen de weigering van een omgevingsvergunning voor 3 windmolens in Gingelom. De provincie heeft die in januari geweigerd omdat de nieuwe windmolens te dicht bij een Gallo-Romeinse grafheuvel zouden komen. 

In Gingelom staan nu al 7 windmolens langs de E40, maar de gemeente wil er graag 3 bijbouwen samen met Engie. De drie nieuwe windmolens zouden in het totaal 12 megawatt kunnen produceren, ongeveer het stroomverbruik van 12.000 gezinnen. Volgens Engie en de gemeente Gingelom is dit de ideale plek. Het ligt naast de autosnelweg E40, er wonen weinig mensen en er staan nu al meer dan 20 molens tussen Borgworm en Landen. De elektriciteit daarvan wordt onder andere gebruikt voor de hogesnelheidstrein die naast de E40 rijdt.

Avernassetomme

De provincie Limburg heeft in januari de omgevingsvergunning voor de bouw van de 3 molens geweigerd omdat die te dicht bij de Avernassetomme zouden gebouwd worden. Dat is een grafheuvel waar de assen van een rijke Gallo-Romein onder begraven werden. Limburg heeft 15 tumuli waarvan er 6 in Gingelom liggen.

Momenteel moeten we de energie aanvoeren uit de kerncentrales, terwijl hier veel wind is voor de molens. Ik vind dit frustrerend.

Patrick Lismont, burgemeester Gingelom

Burgemeester Patrick Lismont (SP.A) reageert boos: "De vergunning is geweigerd omwille van de grafheuvel die daar ligt. Jaarlijks komen amper 10 mensen naar die tumulus kijken. Als je een kerncentrale wil sluiten en met al die factoren rekening moet houden, dan zal je er nooit komen. Momenteel moeten we de energie aanvoeren uit de kerncentrales, terwijl hier veel wind is voor de molens. Het is er een goeie plaats voor. Ik vind dit frustrerend", zucht de burgemeester.

Beroep

Het beroep tegen de weigering is ingediend bij de Vlaamse minister van Omgeving. Die heeft 3 maanden tijd om het beroep te behandelen.

Meest gelezen