Check: de valse informatie over Quaden (9), de jongen die wegens dwerggroei werd gepest, uitgelegd

Vorige week plaatste de moeder van Quaden, een Australische jongen van 9 met dwerggroei, een video van haar huilende zoon online. De beelden toonden de gevolgen van de pesterijen die haar zoon moest ondergaan. In een mum van tijd ging de video de wereld rond. Maar vrijwel meteen doken ook uit de context gehaalde video's en foto's op. En zo wordt Quaden een tweede keer slachtoffer: van valse informatie. 

Als Yarraka Bayles, de moeder van Quaden, woensdagavond 19 februari de video van haar zoon in tranen op Facebook post, had ze nooit gedacht dat de beelden tot zo een mediacircus zouden leiden. "Te veel mensen lijden in stilte. Ik denk aan iedereen die een kind heeft verloren door pesten", zegt ze.

"Ik wil sterven", zegt Quaden tussen de tranen door in de video. Het tafereel speelt zich af in de wagen, net na school. Volgens Yarraka wil ze de wereld tonen wat pesterijen kunnen doen met een kind. Quaden heeft dwerggroei, waardoor hij altijd klein zal blijven.

Mensen van over de hele wereld reageren en delen het bericht. Het duurt niet lang voor Quaden en zijn verhaal wereldnieuws worden. Maar het duurt ook niet lang voor er allerlei beschuldigingen beginnen circuleren. Wij gaan na of sommige van die theorieën kloppen.

Quaden is geen 18 jaar, hij is 9

Op zijn intussen verwijderde Instagrampagina staan foto's van Quaden tijdens verjaardagsfeestjes. Op één van die foto's poseert hij voor het cijfer 18, wat voor sommigen de aanleiding is om te zeggen dat Quaden 18 is. Uit andere, verwijderde foto's, blijkt dat het om het feestje gaat van één van zijn vrienden, Garlen. 

Quaden is geboren in december 2010. In 2014 verschijnt hij in een programma over dwerggroei op de Australische zender 'Studio10'. De bijdrage werd ook geüpload op YouTube op 12 april 2015. 

In 2015 verschijnt Quaden ook in het SBS-programma 'Living Black'. SBS is één van de twee publieke omroepen in Australië. In het programma zien we duidelijk een jonge Quaden, rond de leeftijd van vier jaar. Quaden kan dus vandaag gewoonweg geen 18 jaar zijn.

Niet alleen video's moeten bewijzen dat Quaden geen 18 is. Op zijn intussen offline gehaalde Facebookpagina was te zien hoe Quaden in 2011 zijn eerste verjaardag vierde. 

De inzamelactie voor Quaden is niet door zijn familie gestart, en is ook geen oplichting

Op Twitter en andere netwerken worden video's en foto's verspreid van Quaden waar hij geld in zijn handen heeft. De video komt van het Instagramaccount van Quaden, dat intussen is verwijderd. De video dateert van begin februari. Ook al is Quaden 9, hij had dus een account op Instagram. Normaal kan dat pas vanaf 13 jaar, maar er zijn wel meer kinderen die die leeftijdsgrens weten te omzeilen. Het geld dat Quaden in zijn handen heeft, zijn Australische dollars en hij zegt in de video: "Dit is wat je krijgt als je werkt".

De video is nadien uit zijn context gehaald door anonieme Twittergebruikers om mensen te "waarschuwen" dat Quaden en zijn familie het "huiltafereel" in scène hebben gezet om uiteindelijk geld te verdienen via fondsenwerving. Eén van de video's, met de verkeerde informatie erbij,  is al bijna 15 miljoen keer bekeken.

Sommige gebruikers op sociale media insinueren dat Quaden een acteur is. Quaden heeft ook acteerambities. Op het Australische platform StarNow staat Quaden tussen de ruim 4.500 mensen die hun diensten aanbieden voor film, reclame of theater. Hij poseert ook regelmatig met zijn zus, Guyala. We leven in tijden van sociale media en influencers. Het is helemaal niet zo gek dat jongens van 9 te zien zijn in poses op sociale media. 

Het is ook niet Quaden zelf of zijn familie, die een inzamelactie is gestart voor Quaden. Maar wel de Amerikaanse komiek Brad Williams. Hij wil met het geld Quaden en zijn familie een onvergetelijke trip naar Disneyland bezorgen. Williams zei ook dat hij ervoor zal zorgen dat al de rest van het geld bij een goed doel terechtkomt. Op dit moment is er ruim 468.000 Amerikaanse dollar ingezameld, dat is ruim 432.000 euro.

De mysterieuze Jasmein Dowe

Als het op valse informatie aankomt, is het in het geval van een verhaal als dat van Quaden vaak moeilijk te achterhalen waarom mensen die valse informatie schrijven en delen. Om de geloofwaardigheid van een 9-jarige jongen en zijn familie onderuit te halen? Uit jaloezie voor de aandacht en de likes? Of gewoon voor de aandacht? Of uit politieke overwegingen? Want familieleden van Quaden komen op voor de rechten van de Aboriginals, de eerste mensen op het Australische continent.

Eén van de eerste mensen die de geruchten over Quaden Bayles op gang brachten, was Jasmein Dowe. Zij deelde op Facebook een bericht met de "waarschuwing" dat Quaden een oplichter is, geld genoeg heeft en 18 jaar is. Daarbij voegde ze enkele foto's.

Op LinkedIn vinden we een Jasmein Dowe terug, ze zou wonen in Amerika, in de omgeving van Philadelphia, aan de Oostkust. De profielfoto's komen alvast overeen. Maar de rest van haar accounts op sociale media zijn verdwenen, als ze al een bestaande persoon was. De jacht op Jasmein Dowe is intussen online ook al geopend.

Het verhaal van Quaden is nog niet gedaan

Door de valse informatie en alle commotie hebben Quaden en zijn moeder intussen hun profielen van Facebook en Instagram verwijderd. Zowel de steun aan de jongen als de roddels en geruchten over Quaden en het oorspronkelijk filmpje blijven wereldwijd de sociale media voeden.

Zowel online als in de media is het laatste woord over het verhaal van Quaden nog niet geschreven, want intussen toont de krant Daily Mail Australia een filmpje van een paar maanden geleden waarin Quaden tegen het beleid van de  Australische premier tekeergaat. Het filmpje lijkt echt te zijn. Hij zegt onder meer dat de premier "terug naar zijn eigen land moet gaan". De uitspraak past in de context van de familie van Quaden die dus strijden voor de rechten van de Aboriginals. Het filmpje verscheen op de intussen verdwenen Facebookpagina van de moeder van Quaden. 

Meest gelezen