Abdij van Grimbergen organiseert roepingsdagen: "Zo'n leven is niet voor iedereen weggelegd"

Een abdij kan pas blijven bestaan als er voldoende mensen toetreden. En om die "geroepenen" te vinden, organiseert de abdij van Grimbergen nu roepingsdagen.

Heel wat mensen weten niet hoe het is om in een abdij te leven, en daarom zijn er de roepingsdagen, in de week voor Pasen, om zo kennis te maken met het leven in de abdij. Zo'n leven is wel niet voor iedereen weggelegd, zegt de pastoor van Grimbergen en prior van de abdij Johan Goossens: "Net daarom zijn we op zoek naar mensen die zich geroepen of aangesproken voelen om zo'n levenswijze te delen. En we geven hen een paar dagen de kans om met ons mee te leven, om zo te ervaren of het voor hen weggelegd is of niet.  Zo ben ik hier ook terecht gekomen en zie, 30 jaar later ben ik hier nog."

Enkel voor mannen

In de abdij van Grimbergen wonen momenteel tien mensen, maar er is nog voldoende ruimte vrij voor wie zich geroepen voelt: "We hebben in de abdij plaats voor een 30-tal mannen vanaf 18 jaar, en mocht het een overrompeling worden, dan bouwen we nog wel wat bij" lacht Goossens.  "Maar we zouden al heel blij zijn mochten enkele personen zich aanmelden"

De Norbertijnen van Grimbergen zijn een mannengemeenschap dus enkel mannen kunnen toetreden.

Meest gelezen