Noortje Palmers

Stad Antwerpen opent voor het eerst een onbemande bibliotheek

Vanaf 1 maart zal de bibliotheek van Wilrijk, in Antwerpen, enkele uren per week open zijn zonder personeel. Geregistreerde gebruikers kunnen zelf de bibliotheek binnen en materialen ontlenen en terugbrengen met de zelfuitleentoestellen en betaalautomaten. Het idee komt overgewaaid uit Nederland, Duitsland en Scandinavië. Ook de bibliotheken van Bree (Limburg) en Middelkerke (West-Vlaanderen) bieden de dienst sinds vorig jaar aan. 

De afgelopen jaren heeft de stad Antwerpen al zelfuitleentoestellen en betaalautomaten geïnstalleerd in openbare bibliotheken, waardoor leden zelf hun materiaal kunnen ontlenen of terugbrengen. Dat kon tot nog toe alleen tijdens de openingsuren. De bib van Wilrijk (Bist) zal vanaf maart 13 uren meer open zijn per week maar dan wel zonder extra personeel. Bij wijze van proefproject zal de bib dan volledig onbemand zijn. Op die manier wil de bib flexibeler zijn voor haar leden en hoopt ze ook nieuwe leden aan te trekken.

Binnen met A-kaart

Dankzij een nieuw toegangssysteem kunnen gebruikers met hun A-kaart zelf de deuren van de bib opendoen. Geïnteresseerden moeten zich wel vooraf registreren. Dat kan in eerste instantie aan de balie van de bibliotheek. Voor de veiligheid is er camerabewaking.

Als de resultaten van het proefproject over één jaar positief zijn, zal bekeken worden of het systeem ook in andere Antwerpse bibliotheken kan ingevoerd worden. 

Meest gelezen