Videospeler inladen...

Gelijkekansencentrum Unia ontvangt 25 klachten over carnaval in Aalst, Europese Commissie reageert ontzet

Het interfederaal gelijkekansencentrum Unia heeft over het carnaval in Aalst een 25-tal klachten ontvangen. Dat zijn er minder dan vorig jaar, maar Unia verwacht dat er nog klachten bij zullen komen. Het centrum overlegt samen met politie en parket of er gerechtelijke stappen zullen volgen.

De helft van de klachten was al binnengekomen voor het weekend, dus nog voor de carnavalstoet was rondgegaan. De andere helft volgde gisteren en vanochtend. 

"Kroniek van een aangekondigde polemiek"

Volgens Patrick Charlier, de directeur van Unia, was de carnavalstoet van Aalst en de kritiek die erover losgebarsten is "een kroniek van een aangekondigde polemiek".

"We konden sinds vorig jaar verwachten dat de stoet ook dit jaar problematisch zou worden", licht Charlier toe. "De mensen achter de toen omstreden praalwagen met Joodse karikaturen hadden intussen  weliswaar een bezoek gebracht aan de Kazerne Dossin en ook mensen van Joodse organisaties uit Antwerpen ontmoet, maar de spanningen waren niet verdwenen." 

"Door zich terug te trekken als Unesco-erfgoed heeft het stadsbestuur het teken gegeven dat alles kon en mocht.

Patrick Charlier, directeur Unia

"Het stadsbestuur van Aalst en in het bijzonder de burgemeester hebben hun verantwoordelijkheid niet opgenomen", gaat Charlier voort. Ze hadden op de risico's en de excessen moeten anticiperen. Maar door zich terug te trekken als Unesco-erfgoed hebben ze integendeel het teken gegeven dat alles kon en mocht. Dat heeft zondag geleid tot een aantal stereotypen van Joden. Zeker de karikatuur van de Jood als mier was voor buitenstaanders niet te begrijpen. Ze wordt ervaren als een verwijzing naar de manier waarop de nazi's Joden uitroeiden als ongedierte."

Tekst gaat voort onder foto.

Nicolas Maeterlinck

Charlier wijst er voorts op dat de burgemeester van Aalst, Christoph D'Haese (N-VA), drie keer is weggebleven van ontmoetingen die met Joodse organisaties waren belegd. Ook bleven drie brieven waarin Unesco om uitleg vroeg onbeantwoord. Volgens Charlier moeten de organisatoren van het carnaval in Aalst begrijpen dat de boodschap die het carnaval uitdraagt, vandaag overal ter wereld gehoord en geïnterpreteerd wordt. 

Ook klachten over carnaval in Ath en Malmedy

Overigens is Aalst niet het enige carnaval waarover Unia klachten krijgt. Ook andere stoeten, zoals de Ducasse van de gemeente Ath of de stoet in Malmedy, lokken klachten uit. Daar gaat het over de aanwezigheid van "blackfaces" of mensen met zwartgemaakte gezichten, wat als een vorm van racisme wordt ervaren. Elk jaar ontvangt Unia in totaal een 80-tal klachten over het carnaval in ons land.  

Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat dergelijke beelden niet thuishoren op Europese straten 75 jaar na de Jodenvervolging.

Europese Commissie

De Europese Commissie reageert ontzet over het carnaval in Aalst. "Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat dergelijke beelden niet thuishoren op Europese straten 75 jaar na de Jodenvervolging", zei de woordvoerder van de Commissie maandagmiddag. "De positie van de Commissie is duidelijk: we verzetten ons tegen elke vorm van antisemitisme en deze vertoning is niet te vereenzelvigen met de waarden en normen waarop de EU is gebouwd", klonk het. 

Tot een officiële berisping van België komt het voorlopig niet. "Juridisch is het aan de nationale autoriteiten om op te treden", aldus de Commissie. "We hebben op dit moment nog geen exacte informatie over welke actie we zullen ondernemen." Intussen zijn wel al een aantal klachten over Aalst-carnaval binnengelopen bij de Europese Commissie. "We zullen die bekijken", klonk het.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen