Straatbeeld in Milaan
LaPresse

Vlamingen in Noord-Italië: "Geen paniek, wel ongerustheid, het lijkt me niet leuk mochten we in lockdown gaan"

De verspreiding van het nieuwe coronavirus Covid-19 in het noorden van Italië heeft ook daar een impact op het openbare leven. Maar van paniek is zeker geen sprake, al zijn de Italianen wel ongerust, vertellen enkele Vlamingen die in de regio verblijven. "Ik heb toch ook stiekem wat meer eten gekocht."

In enkele dagen tijd zijn in het noorden van Italië meer dan 200 besmettingen met het nieuwe coronavirus vastgesteld. 6 mensen zijn intussen overleden. 11 gemeentes of dorpen ten zuiden van Milaan zijn in quarantaine geplaatst. Ook in Milaan zelf is het rustiger, maar van paniek is er zeker geen sprake, getuigen Vlamingen die er verblijven.

"Op zich valt het best mee, er is hier geen totale waanzin of paniek te bespeuren", zegt Stijn Van de Veken. "De overheid probeert wel enkele maatregelen te treffen. In het centrum van Milaan worden bijvoorbeeld coworkingspaces tijdelijk gesloten en sommige restaurants blijven ook dicht. Maar al bij al heb ik de indruk dat het best meevalt."

Zolang we geen bericht krijgen dat we binnen moeten blijven, leven de mensen hier hun leven, al zal het wat saaier zijn

Vlaamse in Milaan

Ook de universiteiten, scholen en kinderdagverblijven blijven zeker deze week dicht, vertelt Elise Gadeyne vanuit Milaan. "Maar het normale leven blijft wel zijn gang gaan, mensen gaan werken en het openbaar vervoer blijft rijden. In de grote bedrijven raden ze wel aan om thuis te werken."

De overheid probeert ook te voorkomen dat grote menigten samenkomen in de stad, geeft Gadeyne aan. "Sportwedstrijden worden bijvoorbeeld afgelast, ook cinema's en theaters zijn gesloten, en ook de Dom van Milaan is dicht."

Voorlopig krijgen de inwoners van Milaan in elk geval nog niet het bericht om binnen te blijven, zegt Gadeyne nog. "Zolang zullen de mensen hun leven verder leiden. Het zal alleen iets saaier zijn, als ze bijvoorbeeld de pubs gaan sluiten", lacht ze. 

Bekijk: de Vlaamse Elise Gadeyne vertelt welke gevolgen de verspreiding van Covid-19 in het noorden van Italië heeft

Videospeler inladen...

Joni Gabriels woont dan weer in Pavia, een gemeente op zo'n 50 kilometer van Milaan en vrij dicht bij de verschillende dorpen die nu in quarantaine zijn geplaatst. Gabriels verblijft er via het uitwisselingsprogramma Erasmus en zou normaal deze week opnieuw naar de universiteit gaan, maar die is nu gesloten.

Ook zij voelt hier en daar de gevolgen van de verspreiding van het coronavirus. "De overheid raadt ons aan om ons sociaal leven te beperken en niet met te veel mensen samen te komen", zegt ze in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Er is hier geen paniek, maar er is zeker ongerustheid", merkt ze.

Het lijkt me niet leuk om in lockdown te gaan

Vlaamse in Pavia
Lege pastarekken in een supermarkt in Pavia.

"In de supermarkt zie je mensen die heel hard aan het hamsteren zijn. Er was vanmorgen heel veel volk en je zag mensen die met volgeladen karren heel hun auto aan het inladen waren. Bijvoorbeeld het pastarek was helemaal leeg."

"Zelf maak ik me niet zoveel zorgen over het virus, maar wel over de paniek", zegt Gabriels. "Het lijkt me niet zo leuk om in lockdown te gaan. Ik heb vanmorgen toch stiekem een beetje meer eten meegenomen dan ik van plan was."

Beluister hieronder het gesprek met Joni Gabriels in "De wereld vandaag":

De beroemde kathedraal van Milaan, il Duomo, blijft voorlopig dicht.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen