Voor het eerst meer dan 1000 betogingen per jaar in Brussel

De politie van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene moest in 2019 voor het eerst 1000 betogingen in goede banen leiden. Het aantal betogingen neemt al een tiental jaren toe. 

"We hebben in 2019 precies geteld 1085 betogingen toegelaten en begeleid", zegt woordvoerster Ilse Van de Keere van de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene. "In 2018 haalden we net niet de 1000. Maar in 2019 zijn we er zelfs vlotjes overgegaan." 

Stijgende trend

De toename van het aantal betogingen in Brussel is al een tiental jaren aan de gang. "Er zijn uiteenlopende redenen voor die toename", zegt Van De Keere. "Brussel is onze hoofdstad. Het is dan ook logisch dat alle "nationale" betogingen hier plaatsvinden. Voorts is Brussel de hoofdstad van Europa. Tijdens elke top wordt er wel betoogd. Tot slot zijn in Brussel ook heel wat ambassades en instellingen gevestigd. Politieke uitspraken in het buitenland leiden dan ook geregeld tot manifestaties voor een ambassade of instelling. In 2019 kwamen daar ook de talrijke klimaatbetogingen bij."

Voorbereid

"De politie van Brussel is goed voorbereid op dat grote aantal", zegt Van de Keere. "Onze directie interventies leidt alles in goede banen: van aanvraag tot effectieve begeleiding en orehandhaving. En dat zowel in de week als tijdens het weekend."

Aanvraag

Een aanvraag voor een betoging moet minstens 10 dagen op voorhand schriftelijk worden ingediend. Maar de politie kan niet op alle aanvragen ingaan. "Soms zit onze agenda vol, bijvoorbeeld op 22 maart van dit jaar. Dan wordt de Bekerfinale gespeeld in het Koning Boudewijnstadion.  Het spreekt voor zich dat we die dag geen andere betogingen kunnen toelaten", zegt Van de Keere. "Maar meestal kunnen we met de aanvragers dan wel een andere datum vastleggen."

Meest gelezen