Wildplukken in Laken: "Zelfs in de winter vind je eetbare planten"

“Mensen wil meer natuur, in elke zin van het woord, en we moeten dat geven aan de mensen”, aan het woord is Brusselaar Ben Brumagne, herborist en wildplukker. Hij neemt ons mee naar Laken op zoek naar eetbare planten en die zijn er ook in de winter. 

Wildplukken kan je volgens Ben overal doen, maar hij neemt ons mee naar de Donderbergsite in Laken, een stukje groen in het midden van onze hoofdstad. Hier staan heel wat soorten planten die lekker zijn om te gebruiken in de keuken. “Het is wel heel belangrijk om te weten waar je mag plukken en wat je mag plukken”, zegt Ben. “Zo mag je in Vlaanderen nergens plukken op openbaar domein, wel privé als je de toestemming hebt.” 

Herborist

Zelf volgde Ben een opleiding tot herborist: “Ik ben zelf in het wildplukken gerold door veel te gaan reizen. In het buitenland heb ik mensen leren kennen die bezig waren met wildplukken en zo heb ik dan de opleiding voor herborist gevolgd. Wilde planten zijn opnieuw populair geworden doordat topchefs er zijn beginnen mee te koken. Er is ook vanalles mee te doen, je kan er siropen van maken, je kan er sauzen van maken, dingen invriezen.”  

Op onze tocht komen we onder andere wilde bieslook en wilde kervel tegen, ook daslook, een plant die zeer geliefd is bij de keukenchefs. Ook de bloesem van een pruimenboom is eetbaar en smaakt verrassend naar amandel: “Je gaat de komende tijd veel bloemen zien uitkomen, velen daarvan zijn eetbaar maar je moet natuurlijk weten wat het is. Je kan de bloemen gebruiken om bijvoorbeeld amandelsmaak in ijs te verkrijgen, de bloemen zijn ook mooi op je bord of in lente- of zomerdrankjes.”  

Winter

Misschien verwacht je het niet, maar ook in de winter zijn er eetbare planten: “Er zijn altijd eetbare planten”, zegt Ben. “Als ze niet boven de grond groeien, groeien ze onder de grond. Ergens is dat ook logisch want in het verleden waren er geen winkels, supermarkten of boeren. De mensen leefden in de natuur en moesten zelf hun voedsel zoeken.  Meer dan het eetbare aspect is het mooie aan het verhaal dat mensen opnieuw kennis maken met de natuur en er meer respect voor krijgen.” 

Meest gelezen