Hoe krijg je het coronavirus? Wat zijn de symptomen en wanneer is er een vaccin? 10 antwoorden door viroloog Van Ranst

Het nieuwe coronavirus is niet uit het nieuws weg te branden en roept heel wat vragen op. Hoe krijg je het virus eigenlijk? Wat zijn de symptomen? Wat moet je doen als je zelf denkt het virus te hebben? Viroloog Marc Van Ranst legt het allemaal uit.

Hoe krijg je het nieuwe coronavirus?

Je kunt het coronavirus alleen krijgen van iemand anders die het heeft. Als die persoon bijvoorbeeld hoest of niest, kun je ook besmet worden.

Videospeler inladen...

Voor wie is het gevaarlijk?

Vooral voor ouderen en mensen die al ziek zijn kan het coronavirus gevaarlijk zijn. Wanneer die het krijgen, komen ze vaker in het ziekenhuis terecht. Dat zijn eigenlijk dezelfde risicogroepen als bij de gewone griep.

Videospeler inladen...

Wat is het verschil tussen het nieuwe coronavirus en de griep?

Het zijn beide virussen die op dezelfde manier worden overgedragen. De symptomen zijn dezelfde en ze zijn gevaarlijk voor dezelfde risicogroepen. Het nieuwe coronavirus is iets sneller overdraagbaar en iets dodelijker dan griep. Er is ook nog geen vaccin of geneesmiddel voor.

Videospeler inladen...

Hoe kan je jezelf beschermen?

Je kunt contact met zieken proberen te vermijden. Ook slecht geventileerde plaatsen waar veel mensen dicht opeen zijn, vermijd je het best. Handen wassen werkt ook erg goed. Als je de ziekte zelf hebt, kun je het best niet gaan werken en draag je best een mondmasker om geen anderen te besmetten.

Videospeler inladen...

Wat zijn de alarmsymptomen?

De symptomen zijn dezelfde als bij een gewone seizoensgriep: hoge koorts en hoesten. Je moet voorkomen dat het evolueert naar een longontsteking, want dat kan uiteindelijk leiden tot longfalen met dus de dood tot gevolg.

Videospeler inladen...

Wat als ik symptomen heb?

Blijf weg uit wachtzalen van dokters of van de spoeddienst als je bij jezelf de symptomen herkent uit de vorige video. Bel naar je huisarts en vraag advies of een huisbezoek.

Videospeler inladen...

Is het veilig om te reizen?

Reizen naar plaatsen waar het virus (nog) niet is, is veilig. Heb je reisplannen naar ergens waar er een epidemie heerst, is de kans nog altijd klein dat je het oploopt. Al vallen je vakantieplannen wellicht in het water, omdat veel zal gesloten zijn.

Videospeler inladen...

Moeten we mensen mijden uit landen waar het virus aanwezig is?

Als mensen terugkomen uit een land waar het coronavirus woedt, hoef je die niet te mijden. Wanneer ze effectief in een getroffen gebied geweest zijn, wordt vooral aan die mensen zelf gevraagd om wat meer afstand te houden en zich te laten controleren op koorts.

Videospeler inladen...

Is er al een vaccin of een geneesmiddel?

Er is nog geen vaccin voor het nieuwe coronavirus. Het virus is te nieuw waardoor er nog geen vaccin voor is ontwikkeld. Het zal snel anderhalf jaar duren vooraleer een vaccin getest is én op grote schaal kan worden geproduceerd en verdeeld.

Waar het virus heerst worden momenteel anti-virale middelen getest. Er zijn verschillende kandidaat-medicijnen die waarschijnlijk een werking gaan hebben, maar het gaat even duren om dat uit te zoeken. Bestaande medicatie kan werken in sommige gevallen, ook dat wordt nu getest.

Videospeler inladen...

Wanneer zal het virus verdwijnen?

Een epidemie begint altijd klein, neemt toe tot een piek en neemt dan af. Het is perfect mogelijk dat wanneer de zomer eraan komt, het virus verdwijnt. Het is ook mogelijk dat het virus volgende winter opnieuw opduikt.

Videospeler inladen...

Meest gelezen