‘'Gele zakken'’ worden '‘Groene zakken'’ in Gent

De groene huisvuilzak zal vanaf 1 april de plaats van de gele overnemen in het Gentse straatbeeld. De nieuwe vuilniszak zal negen eurocent meer kosten én tien liter kleiner zijn dan z’n voorganger. “Maar wie goed sorteert, zal dat niet in de portefeuille voelen”, stelt schepen Bram Van Braeckevelt (Groen). “Sinds kort mogen er meer soorten plastic in de blauwe zak. De vervuiler betaalt, de sorteerder wordt beloond.”

De gele Ivago-vuilniszak is binnenkort niet meer. Midden maart houdt de verkoop in winkels op, na 15 mei verdwijnt hij ook definitief uit het straatbeeld. In zijn plaats komt een felgroene huisvuilzak met een zwart opschrift. Iets duurder én ook iets kleiner.

Meer voor minder?

De nieuwe zak kost negen cent meer dan de oude vuilniszakken, het volume neemt met tien liter af, van 60L naar 50L. “Wie goed sorteert, zal dat niet in de portefeuille voelen”, legt schepen Bram Van Braeckevelt uit. “Tegenwoordig mogen er meer soorten plastic in de blauwe zak. Sinds vorig jaar kan je bovendien etensresten en dierlijk afval kwijt in de gft-bak. Er moet dus minder afval bij het huisvuil.”

De afname in volume moet de vuilnismannen behoeden voor te zware zakken. “Aangezien er meer plastic met PMD mee kan, zal het gewicht van de gele zakken toenemen”, aldus Van Braeckevelt. De kleine zak voor restafval behoudt zijn volume van 30 liter, maar wordt ook duurder. De prijs stijgt van 88 eurocent naar 1, 11 euro. 

Er zijn veel valse gele zakken in de omloop. De groene zak lost dat probleem op

Schepen Bram Van Braeckevelt (Groen)

Groen voor zichtbaarheid, maar ook tegen fraude

Eén van de redenen voor het nieuw kleurtje, is de betere zichtbaarheid tijdens de donkere uurtjes. Zo zou felgroen meer in het oog springen dan geel. Bovendien wil de afvalintercommunale de strijd aangaan tegen fraudeurs. “Er zijn heel wat valse gele zakken in omloop”, weet Van Braeckevelt. “Door te starten met een nieuwe look, is dat probleem automatisch van de baan." De nieuwe groene vuilniszakken zijn ook moeilijker na te maken.

10 inruilpunten

De gele zakken mag je nog tot en met 15 mei buiten zetten. De nieuwe groene zakken zijn al vanaf 1 april welkom op straat. Om de overgang tussen beide zakken in goede banen te leiden, start Ivago met een uitgebreide inruiloperatie in het recyclagepark.  Later komen daar ook nog eens negen inruilpunten bij waar je terechtkan om gele zakken in te wisselen voor groene. Het verschil in prijs leg je ter plaatse op. (Alle informatie over de inruilpunten vindt u hier.) Op 30 september loopt de inruilactie op het recyclagepark definitief af. 

Meest gelezen