Aspergeseizoen zal vroeg vallen dit jaar

Een echte winter hebben we nog niet gehad en daardoor zou het aspergeseizoen dit jaar wel eens erg vroeg kunnen beginnen, eind maart al. 

Als het zo warm blijft dan zullen de eerste asperges al eind maart uit de volle grond kunnen gestoken worden. En dat is twee weken vroeger dan normaal. In Limburg is vooral Kinrooi gekend voor zijn aspergeteelt.

Carine Snijkers is een van de aspergetelers daar, en zij is niet enthousiast over een vroeg aspergeseizoen. "Ik heb liever dat het half april begint, want als wij eerder beginnen, dan stoppen we ook eerder." En dat zijn de klanten niet gewoon. "Op Sint Jan, op 24 juni, stopt het seizoen, en ze vinden dat erg raar als het aspergeseizoen niet tot dan loopt." Het is ook aangenamer om te oogsten als het al echt lente is. 

Als er nog een winterprikje komt, dan vertraagt de groei. Wat is dan het ideale aspergeweer de komende weken volgens Carine? "Nog een beetje koud graag en ook wat zon, zodat het water wegtrekt, want de grond is erg vochtig, en da's niet ideaal voor asperges."

De start van het aspergeseizoen is trouwens elk jaar anders: vorig jaar was het vroeger, twee jaar terug was het later. "Maar dat heeft niets te maken met de kwaliteit van de asperges, daar hebben ze geen last van."

Meest gelezen