Buitengewone gemeenteraad in Sint-Genesius-Rode: Braziliaans gezin voorlopig vrij

Slechts één agendapunt staat er binnenkort op de buitengewone gemeenteraad in Sint-Genesius-Rode. De burgemeester roept uitzonderlijk het gemeentecollege samen uit protest tegen de uitwijzing van het Braziliaanse gezin Cardoso. Zij zijn intussen wel vrijgelaten uit het gesloten asielcentrum in Zulte. 

Het Braziliaanse gezin woont al tien jaar in België. Beide ouders werken, de drie kinderen zijn hier geboren, lopen school en spreken Nederlands en Frans. Sinds december zaten ze vast in een gesloten instelling in Zulte, maar daar zijn ze nu vrijgelaten in afwachting van een mogelijke uitwijzing. Dat laat burgemeester Pierre Rolin weten.

7000 handtekeningen

Burgemeester Pierre Rolin van Sint-Genesius-Rode roept op dinsdag 3 maart een buitengewone gemeenteraad samen. Hij wil het gezin hier houden, en vraagt om een wetswijziging zodat kinderen die hier geboren worden, automatisch kunnen blijven. Niet alleen de gemeente staat achter het gezin, maar ook een heleboel inwoners. Zo hebben al 7.000 mensen een petitie getekend om het gezin terug te laten keren naar hun huis in Sint-Genesius-Rode in afwachting van een definitieve uitspraak. Die is voorlopig uitgesteld met twee maanden.

Geen band met Brazilië

Eind december werd het gezin opgepakt en naar een gesloten centrum gebracht in Zulte. Vader Flavio en moeder Eismeiry hebben allebei werk.  De drie kinderen van 11, 6 en 4 zijn hier geboren, spreken Nederlands en Frans en gaan hier ook naar school.  De ouders zeggen dat ze geen enkele band hebben met Brazilië en smeken om een verblijfsvergunning. Die vraag wordt alvast ondersteund door de gemeente en haar inwoners tijdens die bijzondere gemeenteraad van 3 maart. 

Meest gelezen