Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

China gooit Zweedse uitgever Gui Minhai tien jaar achter de tralies "voor verspreiden geheime informatie" 

China gooit uitgever Gui Minhai, die de Zweedse nationaliteit heeft, voor tien jaar de cel in. Gui werd veroordeeld voor het "illegaal verspreiden van geheime informatie" in het buitenland. Hij werd al vastgehouden sinds 2018. Zweden blijft de vrijlating van de man eisen. 

Gui Minhai was in 2018 onderweg naar Peking, samen met enkele Zweedse diplomaten, toen hij opgepakt werd door de Chinese ordediensten. De relaties tussen Zweden en China verzuurden in de maanden die volgden. Gui werd in China geboren, maar heeft de Zweedse nationaliteit. Daarom eist Zweden de vrijlating: "We hebben geen ondersteuning kunnen bieden bij deze rechtszaak. We wisten er niet eens van", reageerde de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Ann Linde.

Gui had in 2018 volgens de rechtbank zijn aanvraag ingediend om opnieuw de Chinese nationaliteit te krijgen. In China kan iemand maar één nationaliteit hebben. Een dubbele Zweeds-Chinese nationaliteit bestaat niet. Daarom dat Zweden nu geen toegang krijgt tot Gui, om hem juridisch te ondersteunen, stelt de rechtbank.

We wisten niet eens van de rechtszaak

Ann Linde - Zweedse minister van Buitenlandse Zaken

"Gui Minhai heeft zijn fout ingezien, het oordeel geaccepteerd, en zal niet in beroep gaan", luidt een mededeling van de rechtbank.

Vrije meningsuiting

De uitgever kreeg in 2019 nog de Zweedse Svenska PEN-prijs voor zijn bijdrage aan de vrije meningsuiting. Daar was de man zelf niet aanwezig, omdat hij vastgehouden werd in China. De Chinezen hadden gevraagd om Gui niet te nomineren voor de prijs, en dreigden met gevolgen mocht hij die prijs toch krijgen.

Gui verdween in 2015 samen met enkele andere uitgevers voordat hij weer opdook in China, niet langer op vrije voeten. Hij werd weer vrijgelaten in 2017, en in 2018 dus opnieuw opgepakt.

(Lees verder onder de foto)

Gui verspreidde boeken die het Chinese regime als "verboden" beschouwt.

Geen kritiek

China laat geen kritiek toe op de regerende Communistische Partij. Daarom heeft het ook in het verleden al grote aantallen advocaten, schrijvers en intelligentsia laten oppakken. Mooi voorbeeld daarvan is  Li Wenliang, de dokter die onlangs overleed aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Hij sloeg als eerste alarm en werd daarna verplicht te stellen dat hij helemaal géén nieuw coronavirus had ontdekt, en dat er geen reden was tot paniek.

Patrick Poon van Amnesty International China stelt dat de uitspraak aantoont dat "China zich niet laat afleiden door het coronavirus. Het blijft jagen op hen die buiten de lijntjes kleuren."

Meest gelezen