Belga Image

Chinese floristen zeggen af voor de Gentse Floraliën

De Chinese delegatie zegt af voor de Gentse Floraliën in mei. Ze heeft laten weten dat ze niet naar Gent zal afzakken voor de vijfjaarlijkse internationale bloemententoonstelling. Dat zou alles te maken hebben met het coronavirus.

Het is de bedoeling dat 70 floristen deelnemen aan de Gentse Floraliën. Die floristen komen uit 11 verschillende landen, waaronder China. Maar de Chinese bloemenkunstenaars hebben nu afgezegd. "We hebben dit jaar vooral ingezet op buitenlandse deelnemers zoals Nederland, Frankrijk, Spanje, Portugal en Noorwegen. Er zijn ook deelnemers die nog van veel verder komen zoals Roemenië, Australië, Mexico en New Guinea. China hoort daar ook bij, maar zij hebben laten weten dat ze toch niet zullen komen. Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met de situatie rond het coronavirus", legt woordvoerder van de Gentse Floraliën Bart Vandesompele uit.

"De veiligheid is het allerbelangrijkste"

De organisatie vindt het jammer dat de Chinezen niet meer kunnen komen. "Een deelnemer zoals China geeft toch een extra cachet aan de tentoonstelling. Maar gelukkig hebben we nog andere internationale deelnemers die uit alle werelddelen komen en die ook zeer goed zijn."

Een deelnemer zoals China geeft toch een extra cachet aan de tentoonstelling
Woordvoerder Bart Vandesompele

Jammer, maar veel begrip

Vandesompele benadrukt dat de organisatie meeleeft met de Chinezen. "Het is vooral jammer dat het virus heeft toegeslagen in China. Dan is het voor hen natuurlijk minder relevant om naar de Floraliën te komen, zij moeten de situatie daar eerst zien opgelost te krijgen. Dat is het allerbelangrijkste. De veiligheid gaat voor, dus we hebben er alle begrip voor."

De Gentse Floraliën vinden plaats van 1 tot en met 10 mei 2020. De Floraliënhal in het Citadelpark vormt 10 dagen lang het decor voor de mooiste creaties van nationale en internationale topfloristen, siertelers, tuinarchitecten en kunstenaars.

Meest gelezen