AZ Sint Jan in Brugge test nu zelf op corona

In het AZ Sint-Jan ziekenhuis in Brugge is de test om het coronavirus op te sporen klaar. De stalen die in Brugge geanalyseerd worden moeten sowieso worden doorgestuurd naar het UZ Leuven, maar de test in Brugge biedt alvast tijdswinst.

Alle patiënten waarvan men denkt dat ze het coronavirus hebben, moeten een uitstrijkje laten nemen in de neus. En dat wordt dan naar het UZ Leuven gestuurd voor een officiele test. Maar het AZ Sint Jan test de stalen nu eerst zelf.

"Het voordeel is dat we sneller patienten kunnen isoleren indien nodig," zegt dokter Stefaan Vandecasteele. "Als de epidemie West-Vlaanderen bereikt, kunnen we korter op de bal spelen. De stalen naar Leuven sturen en wachten op het resultaat kost tijd. Met onze test hebben we al na een paar uur uitsluitsel."

Meest gelezen