Videospeler inladen...

11 doden door coronavirus in Italië, maar ook meer besmettingen in andere landen zoals Spanje, Oostenrijk en Duitsland

Na Italië zijn er nu ook steeds meer berichten over patiënten met het coronavirus in andere Europese landen. Het aantal gevallen van besmetting in Italië is op een dag tijd met 45 procent gestegen tot 322. In dat land zijn nu al elf mensen overleden aan het virus. Vanavond zijn er drie nieuwe gevallen ontdekt in Duitsland. Eén op 30 kilometer van de Belgische grens.

Italië is het meest getroffen land in Europa en vandaag is dat niet anders. Vanavond is het aantal besmettingsgevallen met 45 procent op een dag tijd gestegen tot 322. Er zijn in totaal elf mensen in Italië overleden aan het coronavirus Covid-19. Er is ook kritiek op de aanpak, onder meer van de Italiaanse premier Giuseppe Conte. Die geeft toe dat de verspreiding deels te wijten is aan een bepaald ziekenhuis waar de voorschriften nogal laks gevolgd zijn.

Het is duidelijk dat dit ziekenhuis zich niet gehouden heeft aan de voorschriften en dat het virus zo verder verspreid is

De Italiaanse premier Giuseppe Conte

Het zijn vooral de noordelijke regio's Lombardije en Veneto die getroffen zijn. Het virus is ook verspreid in Emilia-Romagna en in mindere mate in de regio's Toscane, Piemont, Trentino-Alto Adige (Zuid-Tirol), Lazio nabij Rome en in de loop van de dag zijn daar ook nog Ligurië (rond Genua) en Sicilië in het zuiden bijgekomen. De besmetting in Sicilië komt van een vrouw uit Bergamo in het noorden van Italië. 

Dat wil niet zeggen dat al die regio's in quarantaine geplaatst worden, enkel een tiental dorpen en gemeenten waar het virus is vastgesteld. Daar moeten mensen in huis blijven en zijn openbare gebouwen en scholen gesloten. 

Wel zijn ook elders grote samenkomsten van mensen uitgesteld of geschrapt. Het carnaval van Venetië is vroeger afgesloten, een aantal voetbalwedstrijden zijn uitgesteld, modeshows en opera's in Milaan gaan niet door en de internationale boekenbeurs van Bologna is verschoven naar de week van 4 mei. (Lees verder onder de foto).

Een politieman bewaakt een hotel in quarantaine op het Canarische eiland Tenerife.
AP2020

Verspreiding naar de rest van Europa

Vanochtend raakte bekend dat een hotel op het Canarische eiland Tenerife in quarantaine is geplaatst omdat daar een Italiaans koppel positief is getest op het coronavirus. Onder de mensen in dat hotel zijn ook een aantal Belgen.

Vanmiddag maakte de Spaanse overheid bekend dat er nu ook een besmette persoon opgemerkt is op het vasteland, met name in de regio Catalonië in het noordoosten van het land. Het zou gaan om een vrouw uit Barcelona die een reisje gemaakt had naar Italië. Eerder was al een Brit uit Mallorca besmet.

Eerder op de dag had ook Oostenrijk gemeld dat er twee gevallen van besmetting zijn in de westelijke deelstaat Tirol en het zou gaan om een Italiaans koppel. In de stad Innsbruck is een hotel in quarantaine geplaatst. Ook in Kroatië is er een persoon besmet.

Oostenrijk had zondagavond het treinverkeer van en naar Italië onderbroken. Omstreeks vier uur vanmiddag meldde ook de overheid van Zwitserland dat er een besmetting was vastgesteld in het zuidelijke kanton Ticino, vlak bij de grens met Italië. Ook hier zou er een link met Italië zijn: de patiënt is een bejaarde Zwitser die onlangs in Italië is geweest.

Vanavond heeft ook de Oost-Europese EU-lidstaat Roemenië melding gemaakt van een eerste geval van het coronavirus. Het zou gaan om een man in de hoofdstad Boekarest die onlangs in Italië is geweest. Ook in Frankrijk zouden er opnieuw twee gevallen zijn. Daar waren eerder al mensen besmet door een Brit die kwam uit Singapore.

Intussen is ook een nieuw geval ontdekt in Duitsland. In de zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg is een 25-jarige opgenomen in het ziekenhuis met grieperige symptomen. Volgens het onderzoek blijkt het effectief om het coronavirus te gaan. De man zou recent in Milaan zijn geweest. 

Later vanavond is het nieuws binnengekomen van een tweede nieuwe besmetting in Duitsland. In de stad Erkelenz in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De man, een vijftiger, is met een verdachte longinfectie opgenomen in een ziekenhuis in Düsseldorf. Zijn toestand is volgens Duitse media kritiek. In dezelfde deelstaat in Heinsberg, op 30 kilometer van Maaseik is nog iemand positief getest op virus.

Lees verder onder de foto:

Lege rekken in een warenhuis in Milaan na een lokale hamsterwoede.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Iraanse onderminister is ook besmet

Buiten Europa kampt vooral Iran met een uitbraak van het coronavirus. Daar is de onderminister voor Volksgezondheid Iraj Harichi besmet geraakt met het virus, net als een parlementslid. In Iran zijn er meer dan 100 besmettingen vastgesteld er er zijn officieel 16 mensen overleden aan het virus. Dat is het hoogste aantal doden buiten China.

Steeds meer landen beperken hun vluchten naar en van Iran. Turkije heeft alle inzittenden van een toestel van Turkish Airlines uit Iran in quarantaine geplaatst. Ook Libanon schrapt voorlopig vluchten van pelgrims naar sjiitische heiligdommen in Iran. In de Golfstaat Oman zijn intussen mensen overleden en zijn verbindingen over zee met Iran opgeschort. (Lees verder onder de foto).

Werknemers van een universiteit in Zuid-Korea.

In het Verre Oosten worden er nu vooral nieuwe besmettingen gemeld in Zuid-Korea. Daar zijn nu al 11 mensen overleden aan het virus en zijn er bijna duizend besmettingen. Een aantal militairen is in quarantaine geplaatst nadat er besmetting op hun basis was vastgesteld. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in noemt de situatie in zijn land "zeer ernstig" en wil alle middelen aanwenden om de besmetting te beperken tot twee gebieden in het oosten van het land.

Er is intussen ook een eerste geval in Algerije. Volgens het Algerijnse ministerie van Volksgezondheid zou het om een Italiaan gaan die vorige week is aangekomen in het land.

Van de ruim 80.000 besmettingen met het virus, zijn ruim 2.700 mensen gestorven. Al bijna 28.000 andere mensen zijn intussen opnieuw genezen.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier onze reporter Steven Decraene in "Terzake" vanuit Milaan:

Videospeler inladen...

Meest gelezen