Videospeler inladen...

"Vlamingen op skivakantie in Noord-Italië maken zich geen zorgen over het coronavirus"

In Palermo, op het Italiaanse eiland Sicilië, is het coronavirus vastgesteld bij een toeriste uit het noorden van het land. Het gaat om het eerste geval in het zuiden. In Italië zijn er nu meer dan 280 besmettingen geteld en zijn er zeven mensen gestorven aan het virus. Italië is het meest getroffen land in Europa. Vlamingen die op skivakantie zijn in Zuid-Tirol maken zich voorlopig weinig zorgen, stelt onze reporter Steven Decraene vast. Ook de Vlaamse Ute Loosveld, die sinds kort in de Noord-Italiaanse stad Padua woont, blijft kalm.

De besmette vrouw in het zuiden van Italië komt uit de Noord-Italiaanse stad Bergamo, in Lombardije, waar de meeste besmettingen tot nog toe zijn vastgesteld. Ze bracht samen met andere toeristen een bezoek aan Palermo op het zuidelijke eiland Sicilië. De vrouw is niet ziek en is samen met haar echtgenoot en andere mensen met wie ze nauw contact had in quarantaine geplaatst. Italiaanse media melden intussen ook een besmetting in Firenze, in de regio Toscane.

Vlamingen op skivakantie in Zuid-Tirol maken zich geen zorgen

VRT-journalist Steven Decraene is in Italië. "Ik ben nu in Zuid-Tirol, in een skigebied waar heel veel Vlamingen zitten. Dat is op zo'n 300 kilometer van de Italiaanse besmettingshaarden", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. In Italië zijn 11 dorpen ten zuiden van Milaan in quarantaine geplaatst.

"Ik heb hier met een paar Vlamingen kunnen spreken die hier op vakantie zijn. Die maken zich geen zorgen. Ze zeggen dat ze goed omringd zijn en dat niets erop wijst dat het virus dichterbij zou komen. Ze houden het wel in de gaten. Het is vooral het thuisfront dat zich zorgen maakt", zegt Decraene. "In het hotel zelf hangen geen waarschuwingen tegen het virus. We zien hier ook niemand met mondmaskers. Alles is hier normaal."

Vlaamse in Padua: "Kinderen hebben week verplicht verlof"

Ute Loosveld is enkele maanden geleden van Antwerpen naar Padua in Noord-Italië verhuisd. Zij zit wel dichter bij de dorpen die in quarantaine zijn geplaatst. "Het gaat om twee dorpen net buiten Padua. In de stad zelf zijn er nog geen besmettingen geregisteerd, maar de overheid neemt wel voorzorgsmaatregelen", zegt ze in "De ochtend" op Radio 1.

"Zo zijn alle musea sinds een paar dagen gesloten. Ook crèches, bibliotheken, scholen en universiteiten zijn dicht. In Italië is er geen krokusvakantie, dus kinderen hebben nu een week verplicht verlof. Dat is niet zo gemakkelijk voor de ouders, want er is heel weinig te doen. Gelukkig mogen we wel nog naar buiten. In de steden ligt nog niet alles plat. Koffiebars zijn bijvoorbeeld wel open. Als zij sluiten dan hebben ze geen inkomsten meer. Economische afwegingen spelen zeker mee." 

Loosveld ziet weinig paniek en onrust. "Mensen die in paniek zijn, blijven natuurlijk binnen. Er zijn veel mensen die zichzelf een isolement opleggen. Maar wie wel buitenkomt, kan wel nog contact leggen met mensen. Er wordt wel meer afstand genomen en mensen dragen soms een sjaal voor hun mond. Ook de mondmaskertjes zijn erg in trek bij de apotheek."

Beluister hier het gesprek met Ute Loosveld in "De ochtend" op Radio 1:

AFP or licensors

De Amerikaanse president Donald Trump vraagt aan het Congres om 2,3 miljard euro vrij te maken om het virus te bestrijden, hoewel er nog geen besmettingen zijn vastgesteld in de Verenigde Staten. Er is wel een Amerikaan overleden in een ziekenhuis in China.

Bekijk hieronder onze collega Steven Decraene vanuit het noorden van Italië: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen